Recensie: Neuraxis - Truth l Imagery l Passage (Earache/Willowtip) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 31 augustus 2005
Neuraxis - Truth l Imagery l Passage (Earache/Willowtip) (CD) Een goeie zaak, die serie (re-)releases van Willowtip Records, als gevolg van de aangegane samenwerking tussen dit label en Earache. Want hierdoor krijgen verschillende vette releases (van onder meer Arsis, Crowpath en Capharnaum) de extra aandacht die ze gewoon dubbel en dwars verdienen. De Canadese hyperdeath metallers van Neuraxis profiteren helemaal optimaal van de ontstane situatie door in ้้n keer twee full lengths ('Imagery' uit '97 en 'Truth Beyond…' uit '02) en een EP ('A Passage Into Forlorn' uit '01) opnieuw uit te brengen.

Vette mazzel voor de liefhebber of wat teveel van het goede? Dat eerste is aan de hand met het beenharde, superintense en prima te pruimen 'Truth Beyond…'. Technisch vernuft, sterke songstructuren, gierend gesoleer en hondsbruut Severe Torture-achtig stembandterreur gaan hand in hand en weten tezamen een hoop schade te berokkenen.

Van 'Imagery', waar disc nummer twee mee aanvangt, word ik al wat minder vrolijk. Wat op zich ook niet zo vreemd is, aangezien dit debuut vijf jaar eerder is gemaakt door gretige, maar hoorbaar nog wat minder geoefende muzikanten. Niet slecht, daar niet van. Meer dan eens doet dit spul me aan 'None So Vile' van Cryptopsy denken en da's toch geen lullig album, dacht ik. Die kaalgetriggerde bassdrums -als een irritante Chaplinofiel die een driftige tapdans in je bovenkamer opvoert- klinken echter werkelijk voor geen meter.

Van het wat sterkere 'A Passage Into Forlorn' gaan mijn mondhoeken weer wat omhoog, al ben ik ook hier niet kapot van het drumgeluid. Waarom voor de indeling van de twee schijven niet gewoon de chronologische volgorde van de drie releases is aangehouden, wordt me niet duidelijk. Aangevuld met een live-track en een video dient deze driedubbelaar vooral als opwarmertje voor 'Trilateral Progression', de nieuwe op stapel staande full length, releasedatum: 13 september aanstaande. Maar dikke mazzel of teveel van het goede? Beide. Een plaat als 'Beyond Truth…' mag absoluut gehoord worden en is wel een re-release waard, maar daar hadden ze het wat mij betreft wel bij mogen laten.

Website Neuraxis