Recensie: Manowar - Hell On Earth IV (Steamhammer/SPV) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 9 augustus 2005
Manowar - Hell On Earth IV (Steamhammer/SPV) (DVD) Drink, rock and fuck. Dat is al sinds jaar en dag het credo van Manowar, de Amerikaanse heavy metallers die zichzelf, bescheiden als ze zijn, gekroond hebben tot 'kings of metal' en als band een schoolvoorbeeld zijn van 'love 'em or hate 'em'. Een tussenweg lijkt namelijk simpelweg niet mogelijk.

Die laatste groep (de haters dus) doet er goed aan zich verre te houden van dit alweer vierde deel in deze DVD-reeks. Reeds bestaande aversie kan namelijk, na het aanschouwen hiervan, enkel toenemen. Op 'Hell On Earth IV' wordt de optelsom van metal-clichιs die Manowar heet namelijk in al zijn facetten over de kijker uitgestort.

Zoals daar zijn een puik ogende docu over de totstandkoming van hun laatste album 'Warriors Of The World', vakkundig gefilmde en gemonteerde live-beelden, optredens in (Duitse) TV-programma's en 'last and least' niet aflatende en ronduit pathetische macho grootspraak over wijven, neuken, tieten en, niet te vergeten, neuken met wijven met tieten.

De ware fans daarentegen - en geloof me, dat zijn er vιιl! - die geen genoeg kunnen krijgen van deze mannen op leeftijd in (te) strakke leren pakjes, hun 'larger than life'-libido, hun ronkende Harleys, hun synchroon wapperende manen, oftewel de ultieme belichaming van Spinal Tap, worden op deze tot in de puntjes verzorgde dubbel-DVD, voorzien van 5.1 surround sound, op hun stinkende wenken bediend.

Je kunt van Manowar zeggen wat je wilt, maar van het belazeren van de hondstrouwe fanschare is dit gezelschap niet te betichten. Zowel de knap ogende verpakking (een fraai vormgegeven box) als de daadwerkelijke content van deze op en top verzorgde en uitgebreide box (waarin tevens een cd te vinden is met de gloednieuwe track 'King Of Kings') maken van 'Hell On Earth IV' een traktatie voor het Manowar-legioen en een kwaliteitsproduct waar menig band een voorbeeld aan kan nemen.

Gerco Zwiers

Trailer 'Hell On Earth IV'

Website Manowar