Recensie: Alarum – Eventuality (Earache/Willowtip) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 4 augustus 2005
Alarum – Eventuality (Earache/Willowtip) (CD) Na een krap decennium underground-geploeter kan 2005 wel eens het belangrijkste jaar worden in de loopbaan van Alarum. Alvorens binnen de landsgrenzen vrijwel onafgebroken te hebben getoerd, werden er in thuisland Australië verscheidene prijzen in de wacht gesleept en kreeg de band bovenal van het label Willowtip, bij wijze van steuntje in de rug, een contract aangeboden. Kortom, alles lijkt erop dat de tijd van 'het grote publiek' is aangebroken.

Of dit ook gaat lukken blijft de vraag, want ‘Eventuality’ is niet bepaald een hapklare brok geworden. De toch al niet misselijke jazz-gelinkte death metal van bijvoorbeeld Cynic of Atheďst wordt hier gekoppeld aan het zowaar nog technischere spel van Death. Deze combinatie levert een geluid op dat erg naar Watchtower neigt. Verder wordt op 'Eventuality’ op een Textures-achtige manier met zweverige Rush-invloeden gespeeld en blijkt uit de Dream Theater-invloeden dat de band bij tijd en wijlen ook in het progressieve hoekje snuffelt.

Het is opvallend hoe het panische ge-riff soms hand in hand gaat met cleane zang, zonder aan kracht in te boeten. Het is even slikken, maar eenmaal gewend geeft dit, evenals de akoestische passages, de plaat meer diepgang. Deze diepgang is (afgezien van het verborgen pianostukje) in alle nummers terug te vinden en maakt van ‘Eventuality’ een eerwaardig debuut.

87

MP3 'Woven Imbalance'

MP3 'Remote Viewing'

MP3 'Velocity'


Website Alarum