Recensie: Deviated Presence – Eerie Sphere (Limited Access) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 24 juli 2005
Deviated Presence – Eerie Sphere (Limited Access) (CD) Volgens het label is het een groeiplaat, volgens mij is het een schijtschijf en deze discussie durf ik met een gerust hart aan te gaan. Want een zanger die een technisch zeer hoogstaande mix van progressieve death metal en wat jazz- en fusion-invloeden weet te verzieken, is als argument, naar mijn mening, sterk genoeg. Mocht dat niet overtuigend genoeg zijn, is er altijd nog de drumcomputer.

Het spelniveau is op ‘Eerie Sphere’ van enorm hoog niveau. Even makkelijk waant dit trio zich aan vloeiende gitaarlijnen (zoals we die van Opeth gewoon zijn), als aan ijskoude black metal-intermezzo’s. Alles is dan ook goed te pruimen zolang er maar niet clean wordt gezongen. Vanaf het moment dat dit jammerlijk gekweel wordt ingezet wordt alle harmonie verstoord.

Schots en scheef zwalkt de zang over de complexe structuren en schema’s heen, zonder ook maar één enkele seconde een zuivere toon te raken. Hiermee worden alle goede ideeën zonder pardon het vuilnisvat in geveegd. Gelukkig wordt de schade ietwat gecompenseerd door de goede rauwe vocalen, maar wanneer deze worden ingezet is er al onherstelbaar veel schade opgelopen.

54


Website Deviated Presence