Recensie: Spiritual Beggars - Demons (SPV/Inside Out) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 21 juli 2005
Spiritual Beggars - Demons (SPV/Inside Out) (CD) Nadat Spiritual Beggars -de opgepoetste 'seventies rock'-georiënteerde oldtimer uit Zweden met achter het stuur Arch Enemy-snarenplukker Michael Amott- vier platen heeft uitgebracht met de druk bebaarde Christian Sjöstrand (Spice) achter de microfoon, is de in 2001 verschenen split met Grand Magus (althans, achteraf gezien) al een indicatie van het naderende einde van die samenwerking. Of beter gezegd, een indicatie van een op handen zijnde níeuwe samenwerking.

Op 'On Fire', SB's vijfde studioplaat (2002) is het namelijk Grand Magus-zanger Janne Christoffersson die de zangpartijen verzorgt. Voor de devote fan weliswaar even wennen, maar dankzij zijn buitengewoon verdienstelijke bijdrage in prachttracks als 'Young Man, Old Soul', 'Fool's Gold' en 'Killing Time', sloeg dat al snel om in waardering en bewondering.

Op deze zesde SB-plaat (en de tweede met de 'nieuwe' zanger) wordt de lijn van 'On Fire' consequent doorgetrokken, zodat ook 'Demons' een bundeling is van krachtige, doch melodieuze stukken klassieke hardrock, diep geworteld in de jaren zeventig-muziek van Sabbath, Purple en Zeppelin. Naar mijn mening is het materiaal over de gehele linie net wat minder pakkend dan diens voorganger, maar voor hetzelfde geld denk ik daar over pakweg een maand totaal anders over. Deze oldtimer, overgespoten met een robuuste, trendwerende metaallak, vertoont in ieder geval nog geen spoortje roest en komt ook met 'Demons' fluitend door de APK keuring.

83

Website Spiritual Beggars