Recensie: Naer Mataron – Discipline Manifesto (Black Lotus) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 14 juli 2005
Naer Mataron – Discipline Manifesto (Black Lotus) (CD) Met een viertal releases (de demotapes niet meegerekend) en een minstens zo groot muzikaal oeuvre op gelimiteerd vinyl, verschenen via verscheidene kleine obscure labels, lijken zowel de band als haar vaste uitvalbasis, Black Lotus Records, het erover eens te zijn: dit is de schijf waarmee de band door gaat breken.

Een origineel of innovatief meesterwerkje is ‘Discipline Manifesto’ zeker niet geworden, agressief is het daarentegen des te meer. Met een constante factor wordt de goede balans tussen melodieuze gitaarlijnen en Dark Throne-achtige hypnoriffs ondersteund door hyperblasts op topsnelheid. Zanger Morpheas kent behoorlijk wat variatie in zijn strot, maar beleeft zijn beste momenten wanneer hij zijn standaard, occult getinte teksten, compleet over de top ten gehore brengt.

Als twee handen op één buik vormen variatie en snelheid over de gehele lengte van deze cd de grootste troef. Dit wordt dubbel en dwars bewezen doordat de lange composities - afgezien van het soundscape-achtige 'For The New Man', waarvan het nut mij totaal ontgaat - van begin tot einde pakkend blijven. Tom Kvelsvoll tekende met succes voor de productie.

Zijn eindmix laat geen streepje daglicht door, wat de macabere sfeer op deze plaat uiteraard alleen maar ten goede komt. Een leuke schijf dus, maar allerminst een hoogvlieger. Al zal dit manifest zijn weg naar de liefhebber zonder twijfel weten te vinden. Al blijft het, mijns inziens, op een grote doorbraak nog even wachten.

73

Website Naer Mataron