Recensie: Grenouer - Try (Eigen beheer) (EP)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 11 juli 2005
Grenouer - Try (Eigen beheer) (EP) Bij de combinatie van Rusland en metal gaan mijn gedachten naar een live-video van Monsters Of Rock, dat in 1991 in Moskou was neergestreken en met de bands AC/DC, The Black Crowes, Metallica en Pantera op het programma een kleine miljoen(!) mensen op de been wist te brengen. Maar wat een fantastische happening had kunnen worden, escaleert in een reusachtige optelsom van grimmigheid en agressie. De in grote getale aanwezige politie ziet het pogoën van het uitgelaten publiek aan voor vechtpartijen en besluit dit met harde hand neer te slaan, zodat argeloze metalfans zonder enige aanleiding getrakteerd worden op wapenstokken in nek, rug of smoelwerk.

Inmiddels zijn we veertien jaar verder en lijkt metal in de voormalige Sovjet Unie nog steeds op collectief onbegrip te stuiten. Dientengevolge is de metalscene er nog steeds bescheiden. Noem mij maar eens de eerste vijf Russische metalbands die in je opkomen en ontdek dat het noemen van één naam al lastig wordt. Grenouer, dat al sinds 1992 actief is en vier albums en een EP op zijn naam heeft staan, laat echter horen dat er in hun thuisland weldegelijk metal gemaakt wordt en goede ook! Terwijl de technisch bekwame Russen op de full-length 'Presence With War' ('03) nog een oerdegelijke en moddervet groovende, doch vrij conventionele death/thrash lieten horen, worden op het toepasselijk getitelde 'Try' nieuwe gebieden verkend.

De sound is wat moderner en de benadering onorthodoxer en experimenteler. Zodoende is 'Try' opgebouwd uit een drietal onderhoudende, duidelijk door Meshuggah-riffs (zij het wat rechtlijniger) geïnspireerde tracks, waarin door de strakke, repeterende bassdrums en ranzig ronkende bastonen ook wat minuscule flarden Fear Factory doorklinken. Niet dat het kwartet zich schuldig maakt aan klonen, want daarvoor is hun (overigens prima geproduceerde) muziek net wat te eigenzinnig. Dit alles ten spijt is, vanwege het massale aanbod van dit soort 'techno metal' elders in de wereld, de kans dat Grenouer buiten Rusland een voet aan de grond gaat krijgen erg klein en dat is best jammer. De rol van ambassadeur voor Russische metal zou dit kwartet namelijk prima passen. Maar wat niet is kan nog komen. Volgend jaar staan opnames van een nieuwe full-length gepland. Tot die tijd: onthouden, die naam.

79

Gerco Zwiers

Website Grenouer