Recensie: Misery Index/Commit Suicide Split (Earache/Willowtip) (Split-CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 5 juli 2005
Misery Index/Commit Suicide Split (Earache/Willowtip) (Split-CD) Het betreft hier een re-release van de split die oorspronkelijk eind 2002 door Willowtip is uitgebracht, maar vanwege de recent aangegane samenwerking met Earache nogmaals op de mensheid wordt losgelaten. Aangezien er zowel aan de split als mijn kijk daarop niets is veranderd, volgt hier de recensie die begin 2003 online is verschenen, aangevuld met een MP3 van beide bands.

Het zal de oplettende death metalfreak waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat een aantal ex-Dying Fetus-leden de handen ineengeslagen hebben en de band Misery Index hebben opgericht. Ofschoon de heren al een demo hebben uitgebracht, is deze split met Commit Suicide mijn eerste kennismaking met deze band en het is zeer aangenaam kennis te maken, kan ik je zeggen.

Kneiterstrakke, razende en moderne death metal, waar zeker de nodige Dying Fetus-invloeden in terug te vinden zijn, maar waar ook een bepaalde hardcorefeel omheen hangt. Als ik dit hoor verbaast het mij ook helemaal niet dat drummer Kevin Talley na zijn auditie bij Slayer bij de laatste drie is geëindigd. Wat een vakman, beste mensen! Ook de rest van de band weet van wanten en geeft de luisteraar een beknopt lesje in intense death metal. Naast twee eigen creaties, prijkt er ook een cover van de grindcoreband Disrupt. Zeer vette shit!

Zie dat als Commit Suicide nog maar te overtreffen en mijns inziens slagen zij daar ook niet in. Deze band tapt muzikaal uit een zelfde vaatje, maar weet toch minder te overtuigen. Ook Commit Suicide speelt moderne death metal, maar heeft in haar sound ook de nodige old school ritmes alsmede een aantal gierende solo’s toegelaten. Pluspunt is dat de zanger van dit gezelschap over een prettige gore grunt beschikt die de muziek een lekker smerig tintje geeft. Ook deze band waagt zich aan een cover en wel het nummer ‘Open Casket’ van de grondleggers van deze stroming: Death. Al met al zeker niet verkeerd, maar toch is Misery Index de grote winnaar.

86/74

Website Willowtip Records