Recensie: Circus Maximus – The 1st Chapter (Frontiers) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 29 juni 2005
Circus Maximus – The 1st Chapter (Frontiers) (CD) Nu Dream Theater op het nieuwe werk ‘Octavarium’ toch wat teleurstellend voor de dag komt, meldt zich hier een nieuwe band aan het progressieve front die nog wel eens hele hoge ogen kan gaan gooien. Het Noorse Circus Maximus komt op zijn debuut, simpelweg genaamd, ‘The 1st Chapter’, namelijk zó denderend over dat het lijkt alsof de band meteen de koppositie van haar Amerikaanse genre genoten wil overnemen.

In veel opzichten is het Circus beïnvloed door het Theater: van korte nummers hebben ze nog nooit gehoord en ook lijkt dit kwintet een hardnekkige fobie te hebben voor simpele songstructuren. Bouw op deze sterke, tevens technische basis verder met de nodige Symphony X-invloeden en het plaatje is compleet.

Zonder de essentie van het genre te verliezen trekt de band (ruim een uur) van leer met een breed scala aan invloeden. Maar niet alles is even origineel. Zo liggen de DT-invloeden er in ‘Biosfear’ wel héél erg dik bovenop en wordt er in de vorm van de ballad ‘Silence From Angels Above’ wel erg scheutig met Queensrÿche-invloeden geknoeid. Waarschijnlijk duurt dit zeventig minuten lange bocht- en hoekwerk voor de meeste onder u wat te lang. Desondanks ben ik benieuwd hoe lang het nog zal duren voordat deze band haar grootste invloeden naar de kroon zal steken. Hulde!

89


Website Circus Maximus