Recensie: Mors Principium Est – The Unborn (Listenable) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 16 juni 2005
Mors Principium Est – The Unborn (Listenable) (CD) Twee jaar naar het verschijnen van zijn baanbrekende debuut komt de Finse 'Göthenburg-band' Mors Principium Est met een vervolg op de proppen. Een plaat die sterk in het verlengde van zijn grote broer ligt - iets dat wordt versterkt door het feit dat ook dit album in de befaamde, Deense Antfarm studio is vastgelegd - maar toch een aantal verschillen vertoont.

Want waar voorganger 'Inhumanity' bij vlagen nog wat voorspelbaar klonk, laat de band op ‘The Unborn’, middels een meer experimentele benadering, voor deze beschuldiging geen plaats meer open. Anno 2005 verweven de Finnen meer moderne invloeden in de nummers, zonder haar kenmerkende handelsmerk te verloochenen. Want nog steeds baant de band zich op hoge snelheid door de met solo’s volgepropte nummers, gekenmerkt door het hoekige, Dark Tranquillity aandoende, riffwerk.

Als geheel komt ‘The Unborn’ echter een stuk agressiever en meer recht-in-je-gezicht over. Door een aantal finishing touches, zoals vrouwelijke achtergrondzang, verbreedt de band zijn horizon en dat gaat ze prima af. Vanachter de drumkit wordt als vanouds flink gas gegeven. En andermaal laat zanger Ville het ene moment zijn agressie zijn vrije loop, om vervolgens clean uit te pakken. Tenslotte dichten de keyboard partijen alles naadloos af en wat overblijft is een superstrak totaalplaatje.

89

MP3 'Altered State Of Consciousness'


Website Mors Principium Est