Recensie: The Setup - The Pretense Of Normality (GSR) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 3 juni 2005
The Setup - The Pretense Of Normality (GSR) (CD) Terwijl tal van wiskundecorebands zich in allerlei bochten wringt om maar niet voor ιιn gat te vangen te kunnen zijn, weet deze band ιcht oprecht te verbazen. Net wanneer je dacht dat de combinatie van metal en hardcore geen geheimen meer voor je had is daar namelijk The Setup, die met zijn GSR-debuut 'The Pretense Of Normality', de opvolger van de MCD 'Nine Kinds Of Pain uit 2004 (Eye Spy Records), indrukwekkend vaststelt dat je met deze veelbeproefde mix weldegelijk nog voor verrassingen kunt zorgen.

Al wordt de veelzijdige muziek van The Setup eigenlijk wat tekort gedaan met het stempel 'metalcore'. Deze Belgen gebruiken wel elementen uit de (thrash) metal, maar The Setup is toch in de eerste plaats een hardcoreband, een erg avontuurlijke hardcoreband bovendien, die niet onwelwillend staat tegenover, voor hardcore-begrippen, onconventionele ideeλn. Dat zij door GSR Music aangeprezen worden als 'innovatief' en 'ongewoon' is ditmaal dan ook eens geen grootspraak, maar de keiharde waarheid.

Ondanks dat namen als Unbroken en Refused hoogstwaarschijnlijk niet ontbreken in de platencollectie van de Vlamingen, liggen invloeden er nergens dik bovenop en zet The Setup hier een behoorlijk 'eigen' geluid neer. 'The Pretense Of Normality' klinkt gedreven, overweldigend en gepassioneerd, maar tegelijkertijd enorm soepel en losjes, zodat er vanaf het explosieve 'Out Of Sync' tot aan de soundtrackachtige, haast epische hekkensluiter 'Black Water' van geforceerdheid of gedram geen seconde sprake is. Ergo: The Setup flikt 't!

90

Gerco Zwiers

Website The Setup