Recensie: The Monolith Deathcult - Obliteration Of The Despised (Eigen beheer) (CDemo)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 23 december 2002
The Monolith Deathcult - Obliteration Of The Despised (Eigen beheer) (CDemo) Voormalig leden van o.a. Altar, Eternal Conspiracy en Deadhead hebben hun krachten gebundeld en zodoende is Nederland weer een brute death metalband rijker, luisterend naar de naam The Monolith Deathcult. Het materiaal op dit eerste levensteken, de vier tracks tellende promo ‘Obliteration of the Despised’ valt het best te omschrijven als brute, moderne, technische death metal die overeenkomsten vertoont met Nile, Cannibal Corpse en in mindere mate Vomitory.

Nou wordt diezelfde kwaliteit nog niet gehaald, maar dit gezelschap zet wel een stevige brok superbrute death metal neer die bovendien uiterst actueel klinkt. Getuige de biografie wenst The Monolith Deathcult zich verre te houden van de vele clichés die het death metalgenre rijk is. Nou klinken titels als ‘Doomed to Slaughter’ en ‘Cathedral of Corpses’ mij niet bijster vernieuwend en origineel in de oren, dus die bewering lijkt me niet geheel houdbaar.

Desalniettemin knallen deze zelfde tracks met veel geweld en agressie mijn speakers uit en staan ook nog eens bol van hysterische solo’s die het geheel zeker een meerwaarde geven. Een ander pluspunt zijn de razende, kneiterstrakke drumpartijen. De vocalen, verzorgt door maar liefst drie man, zijn voornamelijk laag en diep en weten zeker te overtuigen. Het materiaal kent ook de nodige variatie. Hier en daar wordt even gas terug genomen, om vervolgens weer net zo lomp en bruut van leer te trekken.

De productie is op een aantal punten nog wel voor verbetering vatbaar, maar die oneffenheden zullen ten tijde van het debuutalbum, dat later zal verschijnen wel gladgestreken zijn. Liefhebbers van brute, moderne death metal zoals dat voornamelijk in de VS wordt gemaakt, weten hier ongetwijfeld raad mee. Op hun site kun je deze promo bestellen.

82

Website The Monolith Deathcult