Recensie: Wolverine – The Window Purpose (Earache/Elitist) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 24 april 2005
Wolverine – The Window Purpose (Earache/Elitist) (CD) Het kan zijn dat de titel 'The Window Purpose' je bekend voorkomt. Deze schijf verscheen namelijk al in 2001, toen via het kleine Nederlandse label DVS Records. Anno 2005 ziet Elitist (een sublabel van het alom bekende Earache) kans om een graantje mee te pikken van de talenten van dit progressieve gezelschap en stuurt de cd, uitgedost met een nieuwe albumhoes en een bonusnummer, opnieuw de wereld rond.

Het eerste dat opvalt, is de band's voorliefde voor Dream Theater. Wolverine gebruikt veelal dezelfde songstructuren en ook de sterke gitaar- en keyboardpartijen doen meer dan eens aan zijn meerdere denken. Naast Dream Theater is ook Pain Of Salvation veelvuldig aanwezig. Toch weten deze Zweedse virtuozen overal een eigen draai aan te geven. Death metal-achtige passages, rustig tokkelende intermezzo’s en melancholische melodieën worden samengesmolten tot één progressieve klomp.

Emotionele cleane zang en grunts worden beurtelings aan het album toevertrouwd, wat zorgt voor een soort tweedeling op het album. Aan het muzikale niveau op deze cd kunnen veel bands nog een puntje zuigen: Wolverine laat de meeste bands uit haar genre namelijk moeiteloos achter zich. Er hangt een gouden toekomst boven het hoofd van Wolverine. Iedereen met een beetje notie van het progressieve genre moet deze band wel een warm hart toedragen. Zulke goede albums hoor je immers maar zelden.

90

Website Elitist (bandpage Wolverine)