Recensie: Raging Speedhorn - How The Great Have Fallen (SPV) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 21 april 2005
Raging Speedhorn - How The Great Have Fallen (SPV) (CD) Van het schreeuwerige en nogal gezichtsloze lawaaibandje Raging Speedhorn dat mij in oktober 2000, in het voorprogramma van Biohazard, volkomen koud weet te laten, is vijf jaar na dato weinig tot niets meer over. Oh ja, geschreeuwd wordt er nog steeds in de muziek van Raging Speedhorn. Sterker nog, het ziedende vocale duo Frank Regan en John Loughlin doet feitelijk niet anders. Maar gezichtsloos zou ik het explosieve 'How The Great Have Fallen' toch niet willen noemen.

De Britten (zes in totaal) weten het gaspedaal weliswaar nog steeds prima te vinden en trappen deze dan ook veelvuldig diep in. Maar hersenloos rammen (zoals op het titelloze debuut schering en inslag was) is er niet meer bij tegenwoordig. In plaats daarvan brengen de razende amfetaminepiemels op hun derde full-length een bevlogen en opwindende mengvorm van metal en hardcore ten gehore, die ondanks de overwegend hoge snelheden, van A tot Z weet te boeien.

Denk bij die mengvorm echter niet aan het soort metalcore dat momenteel de heersende modegril is in metal- en hardcoreland. Voor het opdoen van inspiratie gaat deze band namelijk aanmerkelijk verder terug in de tijd, de tijd dat de term metalcore nog uitgevonden moest worden en Black Flag en D.R.I. dι hardcorebands waren. Ook hoor ik flarden Black Sabbath voorbijkomen (en in de titeltrack meen ik een Tool-riff te herkennen, maar dat terzijde). Daarom zijn namen als Superjoint Ritual en Devildriver veel geschikter vergelijkingsmateriaal.

'How The Great Have Fallen' bevat namelijk eenzelfde soort ongebreidelde agressie, onbehouwen felheid en trendloosheid als de platen van die twee bands kenmerken. Een energieke, ruige, snoeiharde plaat dus, die piekt in de songs 'Dead Man Walking', 'Master Of Disaster' en 'Fuck You, Pay Me' en wordt afgesloten met een vermakelijk telefoongesprek over black metal. Releasedatum: mei, 2005.

88

Website Raging Speedhorn