Recensie: Gorath – Elite (Black Owl) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 7 april 2005
Gorath – Elite (Black Owl) (CD) Nu het melodieuze death metalblaaskapel The Quiescent uit elkaar is, houdt bassist Filip Dupont heel wat tijd over. Met de release van 'Elite', de nieuwe cd van zijn side-project Gorath - waarin deze sympathieke Belg verantwoordelijk is voor al het muzikale vernuft en medebandlid Stijn Vrankx verantwoordelijk is voor de vocalen - bewijst onze Fiep dat hij meer met zijn extra vrije tijd doet dan enkel masturberen. Eerder verschenen overigens al twee split cd's en een demo van Gorath, dus zo stil zat hij voorheen ook weer niet.

'Elite': een brok black metal-agressie, waar je letterlijk koud van wordt. Het werk ligt sterk in het verlengde van zijn voorgaande releases, maar dan net een stukje sneller, beter en bovenal een stuk gemener. Kortom: vuile zang, afwisseling tussen moderne gitaarriedeltjes, old school geriff en een drumcomputer - dit keer eentje die geen afbreuk doet aan de muziek.

De muziek is snel, vrij complex, maar goed te behappen. Over de gehele cd hangt een kille sfeer, die perfect aansluit bij het artwork. Af en toe wordt het geweld onderbroken door mooie, rustige intermezzo’s. Deze rustpunten zijn bij mij meer dan welkom en breken 'Elite' op een positieve manier open. Voor vergelijkbaar materiaal moet je denken aan Scandinavische bands uit dit genre als Taake en de oude Dimmu, maar dan gemengd met moderne invloeden. Al met al gaat het jonge Amerikaanse label Black Owl Productions zich vermoedelijk geen buil vallen aan dit 'Elite'. Gorath bewijst hier met gemak mee te kunnen draaien in de huidige black metalscene. Of dit materiaal sterk genoeg is voor een doorbraak blijft natuurlijk de vraag. Persoonlijk denk ik van niet, maar een grote stap in de goede richting is dit zeker.

70

Jelmer Birkhoff

Website Gorath