Recensie: Varathron - Crowsreign (Black Lotus) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 13 maart 2005
Varathron - Crowsreign (Black Lotus) (CD) Gedurende het eerste nummer, dat ingeleid wordt met Opetheske akoestische gitaren, doet het Griekse Varathron zijn onheilige best om je als luisteraar op het verkeerde been te zetten. En ik moet zeggen: ik was er bijna ingetrapt. Terwijl hekkenopener 'Evil Gets An Upgrade' zich ontvouwt, maak ik me namelijk op voor een album vol toetsenrijke, sinistere sfeertapijten vol bombast. Maar niets is minder waar, zo blijkt.

Bij aanvang van 'There Is No God' komt de aap, of beter gezegd, de potige gorilla uit de mouw en ontpopt Varathron's muziek zich tot zware up-tempo death (en 'bits 'n pieces' black) metal, die me af en toe aan Akercocke doet denken, maar door melodieus toetsengebruik, heavy metallende (twin)solo's en een thrashende riff op z'n tijd, wel een wat milder en melodieuzer karakter heeft.

Door de bank genomen is dit best een aardige release. Toch kan ik Varathron nergens betrappen op wereldschokkende ideeλn, dat dan weer niet. Overigens wordt er, zo ongeveer halverwege, nog wel een sfeertapijtje uitgerold, middels de adempauze 'Darkness Falling'. Ware het niet dat de onheilspellende sfeer totaal wordt ontkracht door de cleane vocalen van Stefan Necroabyssious (een originele achternaam, zegt U?), die hier, mede dankzij zijn alles behalve accentloze tongval, klinkt als een Herr Flick met slokdarmschimmel. Grappig, maar ik gok dat dαt nou net nνet de bedoeling was.

70

Website Varathron