Recensie: The Monolith Deathcult - The White Crematorium (Karmageddon Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 4 maart 2005
The Monolith Deathcult - The White Crematorium (Karmageddon Media) (CD) Ik wist het niet helemaal zeker, dus vroeg ik de frontman van The Monolith Deathcult of 'Die Partei Hat Immer Recht', waar 'White Crematorium' mee afsluit, inderdaad een communistisch partijlied is. "Ja, dat is het lied van de DDR, geschreven in 1948", was daarop zijn antwoord, om daar aan toe te voegen: "Ik heb overigens liever dat je iedereen vertelt dat wij vurige aanhangers zijn van het Nationaal Socialisme, dat is beter voor de buzz." Dat TMDC zichzelf graag het predikaat 'enfant terrible' wenst op te spelden moge duidelijk zijn. Alhoewel ik nooit te beroerd ben iemand een plezier te doen, lijkt het me volstrekt overbodig om dit gezelschap de marketingslogan 'de enige echte neonazi's van de Nederdeath' mee te geven.

Eenieder, mits in bezit van een fatsoenlijk werkend gehoor, kan namelijk horen dat TMDC geen dubieus imago nodig heeft om zich in de kijker te spelen - los van de vraag wie er hier in Nederland vandaag de dag nog opkijkt van een staaltje freedom of speech over de rechtervleugel. Met 'White Crematorium' wordt namelijk op formidabele wijze voortgeborduurd op het geslaagde debuut uit 2003. De actueel klinkende death metal is net als op dat debuut woest en ligt, zowel in de lomp voortrazende passages als in de gortdroge slepende stukken, zwaarder op de maag dan een meergranen betonontbijt. Ditmaal heeft de band zijn zaakjes echter net wat beter voor elkaar. De songs klinken onverminderd bruut, maar zijn gestructureerder en meer 'af'. Ook is er door gedoseerd toetsengebruik flink aan sfeer gewonnen.

En of ze wakker hebben gelegen van de talloze Nile-vergelijkingen die het debuut opleverde? Ik betwijfel het. In plaats van ontkennen, lijken ze dit 'stigma' eerder te omarmen. Zoals in de tracks 'Army Of The Despised', 'Origin' en 'Under The Bloodcampaign', waar trouwens ook erg gaaf duistere flarden van het Wilhelmus in zijn verwerkt. Origineel. Ook origineel vind ik hun doomeske death metal-interpretatie van Type O Negative in de slepende titeltrack. Waarna al dit moois dus op Stalinistisch verantwoorde wijze wordt afgesloten. Releasedatum: 14 maart 2005.

89

Gerco Zwiers

Website The Monolith Deathcult