Recensie: Black Label Society - Mafia (Artemis) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 21 februari 2005
Black Label Society - Mafia (Artemis) (CD) Zakk Wylde staat al sinds 1988 op de loonlijst van de firma Osbourne, alwaar de blond bebaarde en behaarde snarenplukker een, naar ik aanneem, goed belegde boterham verdient als sidekick van madman en MTV-knuffeljunk Ozzy Osbourne. Alhoewel zijn aandeel in Ozzy's band al niet gering is, is hij binnen Black Label Society echt de baas.

Met die formatie achtte de heer Wylde het, na de ingetogen voorganger 'Hangover Music VI', weer de hoogste tijd voor een zompige en potige southern rock/metalplaat. En dat is 'Mafia', want zo heet die, dan ook in een notedop. De kater is voorbij en de snaarijzers steigeren en gieren weer als vanouds. De sound van BLS is vanzelfsprekend schatplichtig aan tal van klassieke (al dan niet southern) rockbands, maar ter vergelijking haal ik liever Spiritual Beggars, Down en Alice In Chains aan.

Deze bands zijn (of waren in het geval van Down en AIC) namelijk in staat het traditionele karakter en de sound van de late 70's te koppelen aan een hedendaags, opgepompt rockgeluid met kloten. Net zoals BLS dus. Over een dikke laag ronkend gitaargeweld krakeelt Zakk zijn snerpende vocalen, die niet alleen erg lijken op die van zijn broodheer Ozzy, maar ook diverse keren sterk doen denken aan de manier waarop wijlen Layne Staley (Alice In Chains) zijn innerlijke demonen bezong.

Trouwens, als mij verteld was dat de tracks 'What's In You', 'You Must Be Blind' en 'Death March' oorspronkelijk tracks waren die nog 'op de plank' lagen bij Alice In Chains, zou ik dat direct geloven. Wat de toetreding van bassist Mike Inez (ex-AIC) aan BLS hiermee te maken heeft? Beats me. Wat zal het ook? 'Mafia' is - afgezien van de subtiele rockballads 'In This River' and 'Dirt On The Grave' - gewoon precies de onstuimige, stoer rockende langspeler, die van een heerschap als Zakk Wylde verwacht mag worden. Releasedatum: 8 maart 2005. Oh ja, ze staan op Wβldrock dit jaar, doe er je voordeel mee.

87

Website Black Label Society