Recensie: Dis - Escape To Reality (Eigen beheer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 7 februari 2005
Dis - Escape To Reality (Eigen beheer) (CD) Het zou mij niets verbazen als er in de oefenruimte van Dis een Delfts blauwe wandtegel aan de muur hangt, met daarop de welbekende spreuk 'stilstand is achteruitgang'. Sinds 'Forces Of Greed', de MCD uit 2002, hebben deze Utrechtenaren namelijk een progressie geboekt van heb ik jou daar. Op zo'n beetje alle fronten eigenlijk.

Terugkijkend was Dis op 'Forces Of Greed' nog behoorlijk zoekende en wisten ze nog niet helemaal hoe de viool succesvol kon worden geïntegreerd in het bandgeluid. Ook waren de songstructuren, wellicht in de drang zich te willen onderscheiden, niet altijd even sterk. All that has changed. 'Escape To Reality' biedt acht prachtige harmonieuze en gevarieerde tracks, waarin evenwicht en souplesse hand in gaan en waarin de viool zijn plekkie helemaal lijkt te hebben gevonden.

Ook is zanger (en violist) Ben Mathot echt stappen vooruit gegaan, met een erg prettig en krachtig stemgeluid als gevolg. De in mijn ogen nogal krachteloze grunts en sporadisch onvaste zang hebben plaatsgemaakt voor erg geslaagde heldere vocalen, die meer dan eens aan Opeth's Mikael Åkerfeldt doen denken. En op de momenten dat Ben toch grunt, klinkt ook dat ditmaal stukken gespierder. Tenslotte luistert 'Escape To Reality' tien keer lekkerder weg dan zijn voorganger, vanwege het warme en strakke geluid waarin de innovatieve en Opeth- en My Dying Bride-vriendelijke metal gestoken is. Two thumbs up voor Dis dus.

88

Website Dis