Recensie: Spinal Cord - Remedy (Crash Music Inc.) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 5 februari 2005
Spinal Cord - Remedy (Crash Music Inc.) (CD) Spinal Cord, of in goed Nederlands de ruggengraat, is een prachtig voorwerp. Niet alleen ziet het er erg cool en Gigeresk uit, het vervult ook nog een essentiële rol in het zenuwstelsel van de hogere speciën. De Poolse band Spinal Cord legt dan ook de nadruk fors op het 'zenuwen'-gedeelte. 'Remedy', hun debuut, blaast in 37 minuten twaalf tracks rechtstreeks je cerebrum in, waarin veel ruimte voor tegendraadsheid en weinig ruimte voor rustpunten is ingeruimd.

Na een intro waarin het uurwerk van de Tand des Tijdsch ons opwarmt voor het muzikale geweld, breekt de plaat echt los met 'Breeder Of Corruption'. Nou ja, losbreken. Het chaotische karakter van Spinal Cord lijkt een ware eruptie gek genoeg juist tegen te houden. Bij volgende tracks als 'Apocalypse Time', 'Remedy' of 'Blind Ignorant' heeft de band al meer zijn draai gevonden.

Muzikaal is het death metal wat de klok slaat, maar zeker niet het standaard Poolse beukwerk. Denk eerder aan bands als Hypocrisy of Death en voeg daar een fikse dosis jazz/fusion metal aan toe. Een lichte hardcore feel wordt ook niet geschuwd. De gitaristen Smoq en Dino stelen de show met puntige riffs, gecombineerd met uitwaaierende melodieuze akkoorden en voorgenoemd jazz gefreak. Zanger Barney (what's in a name) weet me niet bijster te boeien met zijn verstaanbare, maar monotone en vlakke grunt.

Helaas schept de zenuwachtige muziek op 'Remedy' ook erg veel verwarring en passages die gewoon niet strak op de band zijn gezet. Drummer Basti is een zeer competente drummer, maar verdwaalt te vaak in identiteitsloze breaks en stuiterende snarefills. En dat schept geen luistergenot op een snare met een zeer plat geluid. Drummers van het kaliber Hoglan of Roddy zijn dungezaaid en Spinal Cord zou een sensatie kunnen zijn, mochten zij zo'n kwaliteitspercussionist in de gelederen hebben.

Mijn conclusie, voor wat die waard is, is dat Spinal Cord zich wat meer zou kunnen concentreren op pakkende nummers en wat minder op het jazz gedeelte. 'Remedy' is een originele plaat geworden, maar zeker niet eentje die na een aantal luisterbeurten nog erg blijft hangen. Ik ben benieuwd hoe hun volgende langspeler 'Stigmata Of Life', gepland voor december 2005, progressie op het songtechnische vlak zal tonen.

77

Website Spinal Cord