Recensie: Society1 - The Sound That Ends Creation (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 16 maart 2005
Society1 - The Sound That Ends Creation (Earache) (CD) Pornoacteurs en -actrices die hun geluk in de showbizniz gaan beproeven: in de meeste gevallen een weinig veelbelovend gegeven. Wat dat betreft kan Matt 'The Lord' Zane, die enige naam wist te maken met zijn film 'Backstage Sluts' - u raadt het al, hitsige groupies die achter de welbekende coulissen in elke gapende porie worden gepenetreerd - een uitzondering op die regel worden genoemd.

In de vorm van Society1 heeft dit neukgrage heerschap namelijk best een fatsoenlijke band op poten gezet. 'The Sound That Ends Creation' is alweer full-length nummer drie en de tweede die via het gerenommeerde Earache verschijnt. Hierop houdt Society1 het midden tussen industrial, modieus gecultiveerde, 'easy-listening' metal en vlagen postgrunge. Een kruisbestuiving waarmee dit collectief een twaalftal onderhoudende en prettig in het gehoor liggende rock/metalsongs heeft gecomponeerd, die zonder meer de nodige potentie - okι, een weinig gelukkige woordkeuze, I admit - verraadt.

Wat het materiaal op 'The Sounds That…' echter ook verraadt, is dat originaliteit overduidelijk niet aan Society1 is besteed. Wat blijkt uit de op z'n minst schaamteloze aaneenschakeling van gejatte ideeλn. Met een erg veilige optelsom van Rob Zombie, Filter, Alice In Chains, Ministry en Nine Inch Nails als resultaat. Zo opzichtig leentjebuur spelen moet je als band op je derde langspeler (die derhalve wellicht beter 'The Sound Where Creativity Ends' had kunnen heten) toch wel een keer afgeleerd hebben. Kwalitatief dik in orde, maar gespeend van elke vorm van vindingrijkheid en eigen initiatief.

68

Website Society1