Recensie: Loits - Vere Kutse Kohustab (Ledo Takas) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 2 januari 2005
Loits - Vere Kutse Kohustab (Ledo Takas) (CD) Rechts extremistische denkbeelden en black metal: het zijn zaken die meer dan eens met elkaar in verband zijn gebracht. Ondanks dat door buitenstaanders de uitstraling van deze groepen, alsmede de aard van hun muziek, gemakshalve vaak verkeerd begrepen wordt en ondanks dat er bepaalde (doorgaans uiterst links denkende) types het liefst de gehele black metalscene zouden etiketteren als 'broeinest voor dubieus nazi-gespuis', is de link tussen black metal en extreem rechts niet enkel op geruchten of misinterpretaties gebaseerd.

Dat er black metalbands zijn die, f in hun teksten f in hun uitlatingen, blijk (hebben ge)geven van extreem rechtse en/of nazistische sympathien, is een waarheid als een koe. En terwijl Loits er in zijn biografie nog uitdrukkelijk voor 'waarschuwt' hen niet te bestempelen als nazi-band, kan ik tijdens het lezen ervan het fronzen van mijn wenkbrauwen niet onderdrukken. Volgens Loits kan men het Litouwse volk niet aanrekenen dat het begin jaren veertig aan de zijde van de Duitsers heeft meegevochten.

'Louter noodzakelijk om de communistische Sovjet Unie buiten de deur te houden, zodat Litouwen zijn zelfstandigheid wist te behouden', aldus Loits. Als ook nog blijkt dat de heerschappen zich graag laten fotograferen in nazi-uniformen, wordt de indruk gewekt dat zij de Tweede Wereldoorlog vooral zien als 'the good ol' days'. Hoor ik daar het woord 'dubieus'?

Maar ouwehoer, hoor ik U denken, hoe staat het met de muzek? Nou, ondanks de onfrisse babbels, heeft Loits zijn muzikale zaakjes prima voor elkaar. De band speelt een grimmige, maar niet minder swingende black metal, die, among others, raakvlakken vertoont met Satyricon. Vooral op een track als 'Eesti Auks', lijkt deze Noorse formatie een stempel te drukken. Verder komt (bijvoorbeeld in de screams) de band Immortal met succes om de dode hoek kijken. Wat minder te spreken ben ik over de folkloristische klanken en sferen, die het einde van de plaat inluiden. Al met al best een sterke plaat. Onderstaand cijfer is dan ook enkel van toepassing op de muzikale fratsen van Loits.

75

Website Loits