Recensie: Olympos Mons - Conquistador (LMP) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 17 december 2004
Olympos Mons - Conquistador (LMP) (CD) Dat recensies schrijven af en toe leerzaam kan zijn bewijst Olympos Mons. Deze band heeft zich vernoemd naar de hoogste berg op Mars. Het is tevens de naam van de, voor zover bekend, grootste vulkaan van ons zonnestelsel. Even zoeken op het wereldwijde net leert dat deze berg 600 kilometer in doorsnede is en een slordige 25 kilometer hoog. Daarmee vergeleken is ‘onze’ Mount Everest maar een puist.

De krater van deze vulkaan heeft een diameter van 80 kilometer en een diepte van… nou ja, goed, ik neem aan dat je dit stuk tekst niet tot je neemt om op de hoogte gebracht te worden van de verhogingen in ons zonnestelsel. Daarom snel over naar de muziek op 'Conquistador', het debuut van Olympos Mons. Na het lezen van de biografie van de band, hoopte ik dat het power metalgehalte niet al te hoog zou zijn en dat deze gecombineerd zou zijn met klassieke en progressieve invloeden en zodoende een blijde gebeurtenis voor mijn dierbare oortjes zouden zijn.

Wat dat betreft was ik na de eerste twee nummers toch enigszins teleurgesteld. Wetende dat dit een uitgave van LMP is, had ik er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat het een echte power metalplaat zou zijn. Maar ik heb ook gemerkt dat LMP toch ook ietwat meer richting de prog metal opschuift, met bijvoorbeeld een band als Pagan's Mind.

Na het ‘krachtige’ begin, laat ook Olympus Mons horen dat het meer in huis heeft dan snelle dubbele baspartijen en zangkoortjes à la Rhapsody. Af en toe doet het me wat denken aan het eveneens Finse Nightwish. Is dat een compliment? Uiteraard, maar deze band heeft niet dezelfde mate van variatie en power, die Nightwish wel bezit.

Al met al klink ik misschien enigszins negatief, toch ben ik dat niet. LMP heeft met Olympos Mons weer een band in zijn stal, die in de toekomst nog zeer prettige dingen kan laten horen. Wat mij betreft moet de basis dan toch een stuk minder power metal-georiënteerd worden. De band heeft volgens mij talent genoeg om eens van dat paadje af te dwalen.

70

Website Olympos Mos