Recensie: Prejudice - Dominion Of Chaos (TwoFatMen) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 10 december 2004
Prejudice - Dominion Of Chaos (TwoFatMen) (CD) Een metalband die zichzelf Prejudice noemt: stof tot nadenken. Als er namelijk één muziekstroming is die sinds zijn ontstaan bekogeld wordt met vooroordelen, dan is het metal wel. Dat metalliefhebbers altijd in het zwart gekleed gaan, als blijk van hun collectieve obsessie voor de dood en omdat ze allemaal lijden aan een chronische vorm van depressie en dat metaalgezinden onbeschaafde, wereldvreemde idioten zijn, die alleen maar bier zuipen en lomp schreeuwen, zijn daar slechts enkelen van.

Nou valt er voor laatstgenoemde stelling wellicht nog iets te zeggen. Maar het meest onterechte vooroordeel, dat sinds mensenheugenis bestaat over metal, is dat de eigenlijke muziek niets meer is dan hersenloze kutherrie, die iedere halve zool met een elektrisch gitaar en de versterker op tien, kan maken. Zo zal ook vrijwel iedere (death) metal-leek, 'Dominion Of Chaos' na beluistering afdoen als ongeïnspireerde grafherrie.

Nou, dat treft dan, want voor hen is Prejudice zich op zijn nieuwe album ook niet negen tracks lang in het zweet aan het werken. Nee, deze plaat is bestemd voor zij die hard gaan op moderne, lompe death metal, vol met scherpe bochten en stoterige hoeken. Net zoals Cryptopsy de luisteraar graag alle hoeken van de kamer laat zien, kiest ook Prejudice voor de overrompeling. De Vlamingen grossieren op hun derde langspeler in vingervlugge geweldserupties met een hoog ADHD-gehalte.

De leden weten elkaar goed bij te benen, zodat de ogenschijnlijke wirwar van ritmes, riffs en woeste buldergrunts tot het einde toe strak en fier overeind blijft staan. Het is alleen spijtig dat Prejudice het op 'Dominion Of Chaos' een beetje verzaakt heeft om echte tracks te schrijven. Doordat het daar wat aan ontrbreekt, is de op zich positieve indruk behoorlijk vluchtig. Ondanks dat de plaat zonder meer prettig wegbeukt.

70

Website Prejudice