Recensie: Bloodbath - Nightmares Made Flesh (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 26 november 2004
Bloodbath - Nightmares Made Flesh (Century Media) (CD) Death metalfans die jeuk krijgen van de ontelbare hypertechnische TGV-bands, die 'de scene' rijk is, kunnen al enige jaren hun hart ophalen met Bloodbath. Het uit de klauwen gelopen side-project van leden van Katatonia, Edge Of Sanity en Opeth, dat in 1999 zonder enige verwachting wordt opgericht met als enige doel: ouderwets vlammende, 'Zweedse' death metal, zonder poespas spelen. 'Voor de gein' wordt in datzelfde jaar de drie tracks tellende EP 'Breeding Death' in elkaar gedraaid.

Enigszins onverwachts wordt de EP door pers en publiek behoorlijk serieus genomen, zodat de band zelfs gecontracteerd wordt door Century Media. In 2002 ziet het moddervette full-length debuut 'Resurrection Through Carnage' het levenslicht. Hierop wordt de volbloed old school death metalsound, Zweedse stijl, zoals bij aanvang is afgesproken, verder geperfectioneerd. Nou beste mensen, met deze tweede langspeler in de pocket kan opnieuw de vlag uit in huize Bloodbath en zijn een vrachtje veren in de Scandinavische bipsen zeker op zijn plaats.

'Nightmares Made Flesh' weet zijn voorganger niet alleen te evenaren, maar weet hem zelfs bijna te verbleken. De manier waarop Bloodbath melodie koppelt aan botte agressie en een werkelijk monsterlijke groove is adembenemend en pakkend bovendien! De aanpak is ouderwets lomp, maar geen moment 'simpel'. Spanning, diversiteit en onberispelijk spel gaan hand in hand op 'Nightmares Made Flesh'. Kwaliteiten die perfect tot hun recht komen in de overdonderende en massieve productie, waarmee de plaat gezegend is. Bloodbath bouwt tracks in plaats van torenhoge riffmuren en flikt het op 'Nightmares Made Flesh' dan ook zodoende de volle drie kwartier(!) optimaal te boeien.

Een optelsom van kwaliteiten dus. Enig noemenswaardig minpuntje - maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak - is het ontbreken van de onderbuikgrunts van Mikael Åkerfeldt (Opeth), die om onduidelijke redenen is vertrokken. Zijn vervanger, de metal-duizendpoot/muzikant/producer Peter Tägtgren, klaart de klus ook prima, hoor. Heel prima zelfs. Ach, eigenlijk is er geen enkele reden tot gejammer. Dít is death metal! Veni Vidi Vici en dan in het Zweeds.

84

Website Bloodbath