Recensie: After Forever - Decipher (Transmission) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 januari 2003
After Forever - Decipher (Transmission) (CD) Ruim een jaar na het debuut komt het Limburgse After Forever met “Decipher”, een uitstekende opvolger van “Prison Of Desire”. Het album bestaat uit nummers van hoge kwaliteit: ze zijn melodieus, sfeervol en zitten bovendien goed in elkaar. Wat ook opvalt aan de cd is het goede geluid. De verschillende lagen afzonderlijk zijn goed te horen en ook al zijn sommige stukken redelijk complex, het wordt nergens een brij.

Verder is er een goede balans tussen cleane melodieën en de wat zwaardere stukken. Uiteraard schuwt After Forever het gebruik van klassieke invloeden absoluut niet. Ik heb het dan niet alleen over de kenmerkende zang van Floor, maar doel bijvoorbeeld ook op de violen die bij een groot aantal nummers om de hoek komen kijken en op de geheel klassieke intro “Ex Cathedra”. Na dit intro komen gelijk twee hele sterke nummers, “Monolith Of Doubt” en het opzwepende “My Pledge Of Allegiance (I)”, dat mij overigens een beetje aan “Inside” van Orphanage doet denken.

Bij deze nummers merken we al snel dat er ook nog (gelukkig maar!) plaats is voor een beetje gegrunt hier en daar. Verder viel mij het nummer “Forlorn Hope” nog op, dat over de Palestijns-Israëlische kwestie gaat, en waarin een fragment te horen is van een toespraak van Rabin. Leuk dat een band als After Forever dus niet alleen maar mysterieuze, poëtische teksten ten gehore brengt, maar ook een politieke duit in het zakje wil doen. Al met al een klasse-cd.

85


Website After Forever