Recensie: Single Bullet Theory - Behind Eyes Of Hatred (Crash Music Inc.) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 13 oktober 2004
Single Bullet Theory - Behind Eyes Of Hatred (Crash Music Inc.) (CD) Single Bullet Theory: geen alternatieve benaming voor Russische roulette. Wel de naam van een Amerikaanse metalband, die inmiddels bij album nummer twee is aanbeland. Gelukkig is men er ditmaal in geslaagd om een ietwat originelere albumtitel op te borrelen dan het lullige 'Route 666' (geeuw x 666), de titel van het debuut uit 2003.

SBT koppelt op zijn tweede langspeler flink thrashende death metal, aan melodieuze en hardrockende uitstapjes en lekker groovend riffwerk. Deze uitstapjes doen bij mij meer dan eens de naam Channel Zero (r.i.p.) bovenborrelen. Zanger Matt Difabio (ex-Pissing Razors) wisselt een prettige death-strot af met een stem die me doet denken aan Franky D.S.V.D. (inderdaad, de zanger van), al betwijfel ik of deze Vlaamse metalband ook daadwerkelijk een bron van inspiratie is geweest voor SBT.

Puur technisch gezien valt er weinig af te dingen op dit album. Zowel productioneel (verzrorgd door James Murphy (Death, Obituary, Testament) in de Angry Chair Studio) als instrumentaal staat de plaat als het spreekwoordelijke huis. Desondanks weet het materiaal me maar bij vlagen te boeien en blijft er ook bar weinig hangen nadien (in mijn hoofd, voor de duidelijkheid). Okι, van het-ene-oor-in-het-andere-oor-uit-death metal is geen sprake. En ja, de mixtuur van stijlen werkt dynamiekverhogend, maakt de plaat 'listenable' en draagt bij aan de variatie. Maar na een reeks nummers geconsumeerd te hebben, begint juist die combinatie me iets teveel op een trucje te lijken en laten we eerlijk wezen, dat is toch meer Hans Kazan zijn ding.

73

Website Single Bullet Theory