Recensie: Victims Of Society - The Gloves Come Off (Funtime)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 7 oktober 2004
Victims Of Society - The Gloves Come Off (Funtime) Erg verrassend is het natuurlijk niet dat de oprukkende vermetalisering van de hard- en metalcore een tegenreactie heeft uitgelokt, een tegengeluid dat bestaat uit old school hardcore en punk. Maar verrassend of niet, deze golf van betrekkelijk protest heeft wel een aantal rampestampende hardcore-releases volgens grootmoeders recept opgeleverd. Regelrechte knallers zonder overbodige franje, zoals old school hardcore hoort te klinken dus. En laat 'The Gloves Come Off' van het Belgische Victims Of Society nou precies zo'n plaat zijn.

Dit Vlaamse zooitje ongeregeld demonstreert op zijn meest recente uitpoepsel dat secuur uitgewerkte solo's, loepzuivere vocalen of wiskundige priegelpassages zeker geen 'must haves' zijn, voor het op poten zetten van een doortimmerde sound. Met hun rauwe, stuiterdikke old school-aubades slaagt VOC daar namelijk ook prima in. Deze gasten rammen met hun opzwepende erupties de strepen van je adidas-gympies en ik moet me toch vergissen, wil dit niet bij elke rechtgeaarde liefhebber op zijn minst prettig in het gehoor liggen. Zo niet, dan toch.

De hoofdzakelijk op kopsnelheid afgewerkte nummers - slechts zelden wordt gas terug genomen - worden aan elkaar geschreeuwd door de 'uit de tenen' strot van zanger Jim, die constant klinkt alsof hij op de hielen wordt gezeten door een agressieve tofu-bacterie, nothing to fuck with! Natuurlijk valt er het een en ander af te dingen op de originaliteit van het gebodene. Of eigenlijk het gebrek daaraan. Als je echter zσ verbeten en zσ vet voor de dag komt als dit cluppie doet, dan houd ik mijn smoel daar wel over dicht. Alleen daarover dan hθ. Oh ja, en de flink lullige 'backing vocals' in 'Strange World', hou ik ook mijn kop over.

81


Website Victims Of Society