Recensie: Starkweather – Croatoan (Candlelight) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 6 oktober 2006
Starkweather – Croatoan (Candlelight) (CD) Naarstig op zoek naar iets nieuws? Alle naar zouteloze eenheidsworst smakende metal en coremeuk beu en hunkerend naar weer eens een oprecht fronsende wenkbrauw? Zet dan gerust eens de tanden in het bizarre ‘Croatoan’ van het al even maffe Starkweather. Wars van conventies en stijlgebonden grenzen lapt dit naar een obscure filmheld vernoemde collectief een klein uur alle muzikale regels aan zijn laars.

Starkweather, opgericht in 1990, geldt onder liefhebbers als pure cult. Maar bovenal is Starkweather een schoolvoorbeeld van ‘love ‘em or hate ‘em’. Weerbarstig, dissonant en onvoorspelbaar zijn zomaar een paar woorden die tijdens het luisteren naar ‘Croatoan’ komen bovendrijven. Het ene moment trekken kakofonische stonergrindeske escapades aan het oor voorbij terwijl zich een seconde later momenten van complexe ingetogenheid ontvouwen.

Vooral vocalist Rennie Resmini is een man van uitersten. Dan weer woest gruntend en krijsend, om vervolgens menig conservatieve metalhead voor de schenen te schoppen met zijn kermende en zweverige klaagzang. Producer Pierre Remillard (o.a. Cryptopsy) wist wel raad met de bonte klanken van Starkweather en heeft ‘Croatoan’ van een vette, gruizende sound voorzien. Kortom, een plaat voor avonturiers.

79

Muziek van 'Croatoan' op: Myspace.com/starkweather666


Website Starkweather