Recensie: Monastery – Soul Insanity (Eigen beheer) (EP)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 9 januari 2003
Monastery – Soul Insanity (Eigen beheer) (EP) De Nederlandse metalband Monastery timmert al sinds 1997 aan de weg en ging eerst door het leven als een black/death metalband. In die hoedanigheid is er in 2000 een vijf tracks tellende demo uitgebracht, getiteld ‘Remains of the Monastery’. De onlangs verschenen mini/promo ‘Soul Insanity’ laat echter een geheel ander gezicht zien. De stijl is nu meer te typeren als met death metal doorweven thrash.

Wat opvalt is dat de drie nummers op dit schijfje allemaal behoorlijk aan de lange kant zijn. Zo rond de zes minuten. Gelukkig weet Monastery door het gebruik van breaks en tempowisselingen de aandacht vast te houden, zodat ik niet voortijdig mijn bed hoef op te zoeken.

Hoge snelheden worden over de gehele linie niet gehaald, maar dat hindert geenszins. Temeer door het gebruik van spannende solo’s en pakkende riffs.
Ook de vocalen -diepe grunts en trashy screams wisselen elkaar af - weten te overtuigen. Hier en daar maakt zanger Jacob Hans gebruik van een meer cleane stem en dat kan hij beter niet te vaak doen, want de grunts en screams zijn overduidelijk meer zijn ding.

Voor de opnames is er gekozen voor de Franky’s Recording Kitchen (Severe Torture, Altar en God Dethroned), met Jens van de Valk van God Dethroned achter de knoppen.
Dat dit een goede keuze is geweest, moge na beluistering duidelijk zijn. Het geluid knalt en is tot in de puntjes verzorgd. Een positief levensteken van deze talentvolle thrash/death metalband.80

Monastery Website