Recensie: Deadsoil – The Venom Divine (Lifeforce) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 september 2004
Deadsoil – The Venom Divine (Lifeforce) (CD) Duitsland had op metalgebied altijd een nogal bedenkelijke reputatie, aangezien wanstaltige bands als Helloween en Sodom de Duitse metalscene vaak zo’n nare bijsmaak gaven. Maar het lijkt erop alsof onze Oosterburen nu middels metalcore de inhaalslag aan het maken zijn, en niet bepaald zonder resultaat. De huidige golf uiterst explosieve, talentvolle ้n Duitse metalcorebands heeft die vervelende bijsmaak namelijk geheel weten weg te spoelen. Met Heaven Shall Burn, Caliban en Fear My Thoughts als succesvolle uithangborden, wemelt het daar inmiddels van de metalcorebandjes.

E้n daarvan heet Deadsoil dat met ‘The Venom Divine’ niet alleen met de deur in huis valt, maar deze tevens finaal uit zijn scharnieren ramt, net zo makkelijk. Dit debuut van Deadsoil is ้้n brok rauwe agressie en een perfect afgewogen soort metalcore. Lompe hardcore-beukstukken worden extra kracht bijgezet door gemetaliseerd strakke drums en een breed scala aan metalriffs, zonder daarin te ver door te schieten. Kort door de bocht valt deze formatie te omschrijven als een Hatebreed-achtige Heaven Shall Burn, twee bands waar Deadsoil zich trouwens ook kwalitatief aan kan meten.

De agressieve krijsstem is oprecht kwaad en wordt op gepaste wijze afgewisseld met (bijtijds Alice In Chains-achtige) cleane vocalen, die dit keer eens niet verpest worden door een lullig Duits accent (zoals bijvoorbeeld bij landgenoten Narziss en Raksasas), maar juist erg sterk en overtuigend worden neergezet. Al met al een supervette metalcoreplaat, die met kop en schouders boven het gros van de hedendaagse metalcorereleases uitsteekt en de kwaliteit van de Duitse metalcorescene nogmaals onderstreept. Derhalve resten mij slechts de woorden: jetzt geht los!

90

Gerco Zwiers

Website Deadsoil