Recensie: Musaka – Ancient Memories (Eigen beheer)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 31 augustus 2004
Musaka – Ancient Memories (Eigen beheer) ‘Ancient Memories’, (de eerste langspeelplaat na ‘…Of A Moment’ uit 2003) van de Bosnische Boris Todorovic’s death/doom project Musaka zal niet de doomgeschiedenis ingaan als een opmerkelijke release. Daarvoor is het gewoonweg te onopvallend. Boris produceert muziek met veel langzame stukken en veel keyboards om zo een duister sfeertje te creëren en ik moet zeggen dat het ook best lukt, alleen gaat dat ten koste van de agressie en spontaniteit die een dergelijke release naar mijn mening behoort te hebben.

Bovendien is de kwaliteit van de opname niet echt professioneel, waardoor veel power verloren gaat. Vooral het gitaargeluid mocht wat mij betreft wel wat vetter (en ingewikkelder) en de keyboards wat minder prominent aanwezig. Maar dat zou weer ten koste gaan van het obscure old school-sfeertje dat sommigen onder u zo aangenaam vinden. Persoonlijk ben ik niet zo sfeervol aangelegd en vind ik ‘Ancient Memories’ iets te saai. Al valt er voor de doorgewinterde doom metalliefhebber genoeg te beleven, want er valt genoeg potentie te bespeuren. Vooral nummers als ‘Ice Crystals’, de titeltrack en Last Drop (rebirth)’ zijn sterke composities, die een beetje doen denken aan de death/doom-periode van begin jaren ‘90.

Naast veel melodie en sfeer komen we op dit album ook een paar snelle stukken tegen. Dankzij deze stukken blijft ,,Ancient Memories” overeind staan. De grunt van Boris en het black metal-achtige gitaargeluid komen de muziek ten goede en als Boris ooit een volledige band bij elkaar weet te schrapen en voor de opnames een studio verkiest boven zijn eigen zolderkamer, durf ik te veronderstellen dat we in de toekomst nog wel van Musaka gaan horen.

69

Website Musaka