Recensie: Illogicist - Subjected (Crash Music Inc.) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 september 2004
Illogicist - Subjected (Crash Music Inc.) (CD) Ik kan nou niet zeggen dat het Italiaanse Illogicist met zijn derde langspeler een verpletterende eerste indruk op mij wist te maken. Aanvankelijk vond ik de band die ik op ‘Subjected’ hoorde, maar een stelletje wispelturige en thrashende draaikonten, die op geforceerde wijze een beetje ‘ingewikkeld’ liepen te doen en zich net zo goed konden omdopen tot Onlogisch.

Maar zo zie je maar weer dat je niet om clichés heen kan, want dit is er eentje hoor, een onbetwiste groeiplaat. Naar mate ik ‘Subjected’ daadwerkelijk de tijd gaf om enigszins te ontluiken (een ontluikende metalplaat: don’t ask...) begon ik een stel muzikanten te horen dat inderdaad behoorlijk moeilijk loopt te doen, maar dat wel op retestrakke, uiterst gefocuste én bovenal geïnspireerde wijze doen.

Op jazz-achtige wijze worden warse en tegendraadse akkoorden, tegen onberekenbare solo’s aangesmeten en verweven met driftig basgemompel, terwijl een militaristisch strakke drummer als solide ruggengraat de groeven er diep in ramt. Nou hoor ik u denken: metaltechneuten, die zogenaamde ‘jazz metal’ spelen? Die ken ik al. Klopt helemaal, in thuisland Italïe alleen al lopen minsten twee handen vol van dergelijke bands rond te ijsberen. Daarom ik het ook de vraag of deze Illogisten zich staande zullen weten te houden. Maar ik vind het vet hoor, dat ‘Subjected’!

77

Website Illogicist