Recensie: Mortiis – The Grudge (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 30 augustus 2004
Mortiis – The Grudge (Earache) (CD) Schijn bedriegt. Wanneer de buitensporig afzichtelijke trollenkop van Mortiis de hoes van zijn eigen plaat (ont)siert wil dat nog niet zeggen dat de inhoud van het zilveren schijfje net zo afschuwelijk is. Deze als flapdrol ogende dwerg behoeft al lang geen introductie meer, maar voor diegene die al een behoorlijke tijd zijn onderkomen achter grootmoeders behang heeft gezocht; begin jaren negentig was Mortiis bassist en tekstschrijver bij het legendarische Emperor (en voor wie tussen het isolatiemateriaal zat; het even bekende I Am The Black Wizards van Emperor is door hem geschreven).

Net voor het verschijnen van ‘In The Nightside Eclipse’ stapte hij uit Emperor en richtte zich op een solo carriere waarin hij experimenteerde met duistere, ambient achtige, middeleeuwse landschappen die als muziek op zich moeilijk te classificeren valt. Op The Grudge laat Mortiis een duidelijkere industrial invloed horen, die veel weg heeft van Nine Inch Nails en Ministry. Nieuw is ook dat de plaat niet gepresenteerd wordt als een solo album, maar dat zijn live band een volwaardige plek heeft gekregen.

Echt origineel is ‘The Grudge’ niet geworden, anders dan Mortiis’ vorige werk is het zeker. De electro/industrial klinkt goed geproduceerd, maar is een stuk minder duister dan voorgaande albums. De muziek is niet zo lelijk als de cover doet vermoeden, maar voor de meeste fans zal het wel even wennen zijn om zoveel elektrotechniek en Mortiis (Ministry-achtige) stemgebruik aan te horen. Lluister bijvoorbeeld naar ‘Broken Skin’ of ‘Decadent Desperate’. Het nummer ‘The Loniest Thing’ is zeker even de moeite van het luisteren waard en bevat naar mijn smaak de meeste sfeer. ‘The Grudge’ is een prima, goed uitgevoerde plaat die waarschijnlijk het best tot zijn recht komt op feestjes, maar bij de Mortiis-fan niet per definitie in de smaak hoeft te vallen.

75

Website Mortiis