Recensie: Eminence - Humanology (Timeless) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 23 augustus 2004
Eminence - Humanology (Timeless) (CD) Dat muzikaal vakmanschap, sterk songmateriaal en een bloedfanatieke werkmentaliteit geen garantie vormen voor succes, ondervindt Eminence al jaren aan den lijve. Al sinds de oprichting in 1995 lijken deze Brazilianen gedoemd tot een onophoudelijk gevecht tegen de bierkaai. Dit ondanks een tweetal prima releases (een titelloze EP uit '97 en debuut 'Chaotic System', uit '99) waarop de band zich uitleeft in (thrashende) metal, die erg woest, maar ook erg actueel klinkt.

Doordat beide cd's in eigen beheer verschenen en zodoende niet fatsoenlijk gepromoot werden, zijn deze helaas vrijwel onopgemerkt aan het metalpubliek voorbij getrokken. Maar de aanhouder wint en zodoende is er vijf jaar na dato eindelijk een nieuwe plaat, 'Humanology' dus. Inmiddels is onderdak gevonden bij het (weliswaar kleine en onbekende) Zwitserse Timeless Records, zodat de kans dat ook dit album in de vergetelheid raakt, wat is afgenomen. Toch is het vooral het niveau van 'Humanology' dat de band in de kijker van metaalgezinden moet kunnen spelen.

De sound ligt in het verlengde van het debuut en is te omschrijven als een vurige en verbeten mix van Pantera en 'countrymen' Sepultura, zoals zij klonken op 'Chaos A.D.'. Eminence's vette en groovende hybride klinkt niet alleen als de spreekwoordelijke klok, maar bulkt tegelijkertijd van de ADHD-achtige energie en 'short-fused' agressie. Eminence doet in principe niets unieks of grensverleggends, maar ontstijgt wel met kop en schouders het niveau van het legioen anonieme Panteriaanse en Sepulturende klonen, dat onze aardkloot rijk is. Zoals op 'Chaotic System' al hoorbaar was, geeft deze band namelijk wél blijk van een herkenbaar smoelwerk (lees: stijl).

Verder is het album gezegend met een subliem geluid. Maar wat wil je ook met een geluidsconnaisseur als Neil Kernon (o.a. Cannibal Corpse, Queensr˙che en Judas Priest) achter de knoppen? Saillant gegeven is trouwens dat het idee om samen te werken kwam van deze Brit, die de band benaderde met dit aanbod. Een retorische vraag en een gouden greep, want zijn productie heeft een vet, doch gedetailleerd geluid opgeleverd en tilt daarmee 'Humanology' naar een hoger plan. Ondanks de beperkte reikwijdte van broodheer Timeless moet het toch vreemd lopen, wil 'Humanology' niet loon naar werken geven.

87

Website Eminence