Recensie: Transmission0 - 0 (Go Kart) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 11 augustus 2004
Transmission0 - 0 (Go Kart) (CD) Okι, deze jongens zitten op een punk- en hardcorelabel, en okι, zij gaan gekleed in outfits (lees: wijde broek, trui met capuchon, petje) waar we hardcore- en punk-dudes vaak mee zien lopen, maar nee, nee en nogmaals nee: dit is by far geen hardcore! Laat dat alsjeblieft duidelijk zijn. Nee, dit is emotioneel beladen, experimentele rock, luistermuziek met een sporadische Neurosis- en Refused- trekjes vertonende 'raw edge'.

Repetitieve patronen en aanzwellende klanken, voortkabbelende fragmenten en tegendraadse akkoorden komen op indrukwekkende wijze samen en worden gelijk een indringende meditatiesessie doorgetrokken tot in extreme kakofonies. Het maar liefst over de zeven minuten klokkende openingsnummer 'Journey' (what's in a name), alsmede het niet veel kortere tweede nummer 'San Miguel' kun je wat dat betreft zien als een representatieve dwarsdoorsnede van de gehele plaat.

Eventjes denk ik aan 'Confusion Is Sex', van het psychedelisch verantwoorde noise-instituut Sonic Youth, maar die vlieger gaat maar ten dele op. Transmission0 heeft namelijk meerdere smoelwerken - de minieme flirt met AC/DC, tijdens de eerste seconden van 'The Return' nog buiten beschouwing gelaten - en balanceert meermaals op spannende wijze tussen de grenzen van de diverse contrasten, die het geluid van Transmission0 kenmerken. Ik betwijfel of dit album op waarde geschat gaat worden door hardcore- en punkminnende stijfkoppen. Ook op een podium, geprogrammeerd tussen, pak 'em beet, Sworn Enemy en Slapshot, voorzie ik moeilijkheden. Nochtans spreek ik de hoop uit dat dit album (dat ten onrechte de titel '0' draagt) de weg naar de liefhebber zal weten te vinden.

79

MP3 'Journey'


Website Transmission0