Recensie: Thurisaz – Scent Of A Dream (Hardebaran) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 11 augustus 2004
Thurisaz – Scent Of A Dream (Hardebaran) (CD) Het Belgische Thurizas debuteert met Scent of a dream en doet dat zeer voortreffelijk. De muziek is een mix van death, black en gothic metal. Verwacht geen aan elkaareplakte liedjes. De songs zijn ontzettend goed in elkaar gezet en vanaf het begin tot eind blijven de songs boeien. De grunts en screams kennen we wel, daar kun je vrij weinig over zeggen. De cleane zang is prima te verteren en doet me soms wat denken aan Wolfsheim. De productie is goed, al heb ik soms bij de keyboards het idee dat het allemaal wel wat meer uitgediept had kunnen worden.

Datzelfde geldt voor de strakheid van diezelfde toetsen. Aan 'A Timeless Flame' is de eer gegeven om als opener op de cd te fungeren. Vanuit aanstekelijke gothic metal word je via sfeervolle Cradle Of Filth-achtige black metalpassages een zeer afwisselende kijk gegund in de muzikale keuken van deze zeer goed op elkaar ingespeelde muzikanten. 'When Images Are Fading' herinnert me aan de oude Opeth-platen, terwijl je ook Dream Theater en Ayreon-invloedjes voorbij hoort komen.

En daarmee heb ik ook het wat zwakkere plekje van deze cd gevonden: teveel afwisseling maakt dat de plaat niet als een geheel overkomt. Desondanks is ‘Scent Of A Dream’ verplichte kost voor iedereen die gothic metal een warm hart toe draagt, terwijl ik ook zeker weet dat fans van de commerciëlere black metal hier mee uit de voeten kunnen. Of de band met deze plaat weet door te breken in de rest van Europa valt zeer te bezien, aangezien het een band als Manic Movement tot mijn zeer grote verbazing ook nooit echt is gelukt om uit België te 'ontsnappen'. Toch denk ik, puur gebaseerd op de kwaliteit van deze plaat, dat er voor Thurizas een mooie toekomst in kan zitten. Verplicht luisteren dus!

75

Website Thurisaz