Recensie: Soulfly – 3 (Roadrunner) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 7 januari 2003
Soulfly – 3 (Roadrunner) (CD) Max Cavalera en zijn Soulfly zijn alweer bij de uitgave van hun derde album aangekomen met de toepasselijke naam “3”. Met de tweede cd, Primitive genaamd, was de band een erg experimentele weg ingeslagen, wat de muziek niet altijd ten goede kwam. Met dit album echter grijpen zij sterk terug naar de stijl van hun eerste album, een ontwikkeling die door mij en ik denk door velen met mij wordt aangemoedigd.

De plaat begint met enkele typische Soulfly-style nummers, wederom doordrenkt met de invloeden van Max, de Sepultura-grootheid en duidelijk leidman van de band. Heerlijk zijn bijvoorbeeld uptempo L.O.T.M. (Last Of The Mohicans) en het Portugees geschreeuwde “Brasil”, een track begeleid door percussie die je rechtstreeks de jungle in teleporteert. Horrible Guest Vocal-nummer “Tree Of Pain” werpt helaas een smet op het geheel.

Net als je denkt dat het album lekker op gang komt, krijg je een zoetsappige klaagzang op je bord van dezelfde dame, die op het vorige album nog het fatsoen had om haar zegje pas aan het eind van het album te doen. En alsof dat nog niet genoeg is wordt hetzelfde liedje helemaal vakkundig om zeep geholpen door één van de vele familieleden, in dit geval een wat minder begaafde, die de Cavalera-clan rijk is.

Weliswaar krijgen we hierna een goede, energieke opvolger, “One Nation” genaamd, maar de vaart is eruit. Helemaal als blijkt dat de volgende track, “9-11-01”, een minuut stilte blijkt te zijn, ter nagedachtenis aan blablabla. Na “Soulfly III”, een enigszins verplicht item dat op elke Soulfly-schijf terugkomt, wordt het album hier en daar wat zweverig en krijgen we slechts sporadisch de eerder bereikte hoogtes terug.

“3” is gevuld met een stuk of tien ijzersterke nummers zoals we het van Soulfly gewend zijn. De band had het dan ook daarbij moeten laten, in plaats van het album vol met junk te gooien. Dan hadden de heren volgens mij pas echt een vuist kunnen maken.

70

Website Soulfly