Recensie: Ewigkeit – Radio Ixtlan (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 2 augustus 2004
Ewigkeit – Radio Ixtlan (Earache) (CD) Deze vierde plaat van James Fogerty (beter bekend als Mr. Fog), de man achter Ewigkeit, maakt zo veel indruk dat ik bijna geen recensie durf te schrijven. Ik ben werkelijk waar overdonderd door de genialiteit die in deze muziek schuilt en de diversiteit maakt het bijna onmogelijk om er een zinnig woord over te zeggen. De albumtitel is geïnspireerd op het boek ‘Journey to Ixtlan’ van Carlos Castaneda; “about a journey using sorcery and psychotropic drugs with a group of Mexican Indians”, zoals Mr Fog het zelf omschrijft. Een bijzonder toepasselijke titel, want de muziek bevat een flinke dosis psychedelica, genoeg om menig muziekliefhebber op reis te sturen door innerlijke sterrenstelsels.

Het zal de kenners niet ontgaan dat er in het eerste nummer ‘About Time’ (aanrader!), de door Pink Floyd geschreven ‘Doctor Who’ tune voorbijkomt, maar ‘Radio Ixtlan’ is alles behalve een kloon en lijkt eerder eer te betonen aan, dan simpelweg te zijn beïnvloed. De cd houdt over het algemeen een stoner tempo aan en het geheel ligt loodzwaar in de mix, met name de zompige bas (luister bijvoorbeeld naar ‘Live in Palenque 2012’). De zang varieert van venijnige grunts tot emotionele cleane passages en wordt in ‘Journey to IXTLAN’ zelfs ondersteund door gesamplede Indianen-vocalen, hetgeen bijzonder goed uitpakt.

Naast metal, stoner en psychedelische invloeden kan er een boek vol geschreven worden over de vele stijlen die de revue passeren, om over het veelvuldige gebruik van samples nog maar te zwijgen (wie herinnert zich de ‘Transformers’ nog?). Ondanks de vele invloeden heeft ‘Radio Ixtlan’ een totaal eigen sound die nergens mee te vergelijken valt. In de biografie mag er dan wel gestrooid worden met namen als Opeth (een grote eer) maar die vergelijking gaat absoluut niet op. Nee, ‘Radio Ixtlan’ ís niet te vergelijken. Kortom: een uiterst unieke plaat die niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar die bij mij al een plaats in de top drie heeft ingenomen.

97
Website Ewigkeit