Recensie: Unleashed - Sworn Allegiance (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 2 augustus 2004
Unleashed - Sworn Allegiance (Century Media) (CD) Met zoveel geweldige nieuwe death metalbands die de laatste paar jaren hun opwachting hebben gemaakt, is het interessant om te zien hoe de oude rotten in het vak het er van af brengen. Nadat recentelijk Dismember en Deicide al hebben bewezen, het kunstje nog niet verleerd te zijn, is het nu de beurt aan een andere legendarische naam: Unleashed. Deze Viking-adepten stonden aan de wieg van de Zweedse scene en waren zeker begin jaren ‘90 razend populair in het wereldje van doodsmetaal.

Het is een flinke tijd stil geweest rond de mannen van Unleashed, maar het in 2002 verschenen ‘Hell´s Unleashed’ was tenminste een teken van leven. Met het onlangs verschenen werk ‘Sworn Allegiance’ geeft Unleashed meer dan dat, want met deze plaat bewijzen ze nog immer aan de top van het genre te staan. ‘Sworn Allegiance’ telt maar liefst veertien tracks, die stuk voor stuk het brandmerk van Unleashed dragen. Direct bij opener ‘Winterland’ zit de stemming er goed in: opzwepende up-tempo old school death metal met een refrein dat haast hypnotiserend de luisteraar bij de strot pakt en meesleept naar bevroren Scandinavische vlakten. Het hierop volgende ‘Destruction (Of The Race Of Men)’ leent zijn inspiratie van Tolkiens’ Uruk-Hai, de elitetroepen van Saruman, op hun tocht van verwoesting en speelt dus handig in op de L.O.T.R. fanatici onder de metalheads.

Een Unleashed-plaat is niet compleet zonder epische nummers rond hun Viking voorouders (‘The Longships Are Coming’, ‘To Miklagård’) en in de hommage ‘Metalheads’ worden de fans bedankt. Elk nummer kenmerkt zich door aanstekelijkheid,versterkt door de regelmatig terugkerende refreinen die men na twee keer gehoord te hebben, uit volle borst mee kan grunten. Niet alle passages zijn even sterk, wat eigenlijk ook niet verwacht kan worden van zo´n uitgebreide cd. Er blijft meer dan genoeg over voor de fans om van te genieten, bijvoorbeeld de eerder genoemde nummers, het felle ‘Attack!’ of afsluiter ‘Long Live The Beast’.

Een groot pluspunt van ‘Sworn Allegiance’ komt in de persoon van gitarist Fredrik Folkare. Ten eerste speelt hij zeer puike, creatieve solo´s en ten tweede tekende hij voor de uitstekende productie van deze plaat, waarvoor hulde. Verwacht van Unleashed geen vernieuwing of uiterst ingewikkelde of creatieve muziek. Unleashed blijft bij waar zij het beste in zijn, namelijk het uitvoeren van degelijke, ouderwetse Zweedse death metal. Een album voor eenieder die deze stijl een warm hart toedraagt.

80

Website Unleashed