Recensie: Bazzah - Kingdom Of The Dead (From Beyond/Displeased) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 28 juli 2004
Bazzah - Kingdom Of The Dead (From Beyond/Displeased) (CD) Hoe true wilt u het hebben? Is jouw antwoord op die vraag steevast: 'het kan mij niet true genoeg wezen', dan is Bazzah wellicht jouw ding. Het betreft hier een formatie uit Maleisië, die eind jaren negentig debuteerde middels het album 'Death Is All I See...'. Na daarvan een slordige driehonderd te hebben weggezet, werd er door de autoriteiten een stokje (lucifer?) voor gestoken en werden deze heidenen bevolen de verkoop stop te zetten, waarna alle overgebleven exemplaren ter vernietiging in beslag zijn genomen. Als dat niet true is, dan weet ik het niet meer.

Net als op dat debuut - als bonus in zijn geheel toegevoegd - staan deze kwaadaardige heerschappen garant voor barbaarse black metal in haar meest primitieve oervorm. Geen geklooi met zangeresjes en toetsen dus en al helemaal niet opgesmukt door een gladde productie, maar pure fucking necro tot het gaatje. Op 'Kingdom Of The Dead' ragt Bazzah hoofdzakelijk in hetzelfde tempo door, waardoor de repetitieve patronen welhaast een hypnotiserende werking hebben. Bovendien is het niet ondanks, maar juist dankzij de minimale 'productie', dat dit album een bijzonder creepy en evil sfeertje heeft.

In songtitels en teksten (en niet te vergeten, de albumhoes) wordt weliswaar geen enkel metalcliché geschuwd, maar de optelsom van gruizige en gonzende gitaren, blikkerige drums en 'hete adem in je nek' vocalen, die als een klamme deken over de plaat zijn gedrapeerd, maken van 'Kingdom Of The Dead' een erg aangenaam plaatje voor de doorgewinterde 'blekkies', die niet malen om speltechnische onvolkomenheden hier en daar en schijt hebben aan de langzaam de kop opstekende eentonigheid. Dit album is te bestellen via de mailorderservice van Displeased.

75

Website Displeased Records