Recensie: Borknagar – Epic (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 18 juli 2004
Borknagar – Epic (Century Media) (CD) Terwijl ik me afvraag wat ze in de biografie toch in vredesnaam bedoelen met de term 'post-black metal' plaats ik vol verwachting en met enige scepsis het schijfje in de minder gewillige lade van mijn cd speler. Na drie pogingen is het onding eindelijk bereid om de cd te lezen en enkele haperingen later is de eerste indruk een feit.

Hoewel de muziek op black metal-leest geschoeid is kan ik het inderdaad geen black metal noemen en na ampele overwegingen lijkt de benaming 'post-black metal' op zijn plaats. Na vijf volwaardige albums en talloze veranderingen in de line-up, ligt het in de lijn der verwachting dat op het zesde album de muziek gegroeid is tot voorbij de zwarte horizon. Geheel volgens plan, want Borknagar is en blijft de band van meesterbrein Řystein G. Brun en oogkleppen passen hem niet.

‘Epic’ heeft zich middels vele draaibeurten in mijn muzikale hersencellen geplant en blijkt een groeibriljant. Hulde aan Vintersorg is hier als eerste op zijn plaats: zijn cleane vocale kunsten wisten mij in eerste instantie niet bij de kladden te grijpen, maar zorgen er later steeds meer voor dat ik de plaat niet meer uit mijn kop krijg. De cleane zanglijnen zijn pakkend, oprecht en worden zonder gemaaktheid en met precisie afgewisseld met gruntpartijen. De toetsen zorgen voor een melodieuze bodem, nemen hier en daar de overhand en geven vervolgens weer ruimte aan een onverwachte gitaarsolo. Al met al is er druk geëxperimenteerd, ergens in een schemergebied tussen progressieve, epische en black metal.

Een goede omschrijving van de plaat is bijna onmogelijk door de vele smaken van de muzikale soep van Řystein, waarin je tien vreemdsoortige ingrediënten ziet drijven die, eenmaal samengebracht, de smaakpapillen verassend doen prikkelen en na elke slurp doen vragen naar meer. De albumtitel is geheel terecht en elke Borknagarfan die ‘Epic’ nog niet geluisterd heeft, zou zich diep moeten schamen.

84

Website Borknagar