Recensie: Napalm Death – Smear Campaign (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 18 september 2006
Napalm Death – Smear Campaign (Century Media) (CD) Godallemachtig, wat krijgen we nou? Napalm Death goes goth ‘n gay? Gelukkig was ‘t maar een intro en draait de grindmolen op de rest van het gloednieuwe ‘Smear Campaign’ als vanouds. Op volle toeren dus. Wederom een plaat die aantoont dat de experimenteerdrift van de Britse grindpioniers voorgoed tot het verleden behoort.

Vanaf het snoeiharde ‘Sink Fast, Let Go’, met een zich witheet krijsende Barney, zit het tempo er gelijk goed in en ramt en stampt de politiek geëngageerde grind met een agressie en intensiteit om bijna bang van te worden. Evenals op het vorig jaar verschenen ‘The Code Is Red…’ liggen torenhoge grindtempo’s, no-nonsense hardcore en dito metal aan de grondslag van elke compositie. ‘Smear Campaign’ aan de kant schuiven als een herhaling van zetten dus? Nou, dacht het even niet.

Alleen al het feit dat Napalm Death – laten we eerlijk wezen: ze worden er niet jonger op – op deze dertiende studioplaat nog zó ongelooflijk beestachtig huishoudt dwingt respect af. En dat terwijl het, ondanks de dominerende moordtempo’s, nergens ‘inkakt’ en saai wordt. Een verrassend gastoptreden van The Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen (in ‘In Deference’) helpt natuurlijk ook. Nee, Napalm Death hoeven we voorlopig nog niet af te schrijven.

87

Gerco Zwiers

Website Napalm Death