Recensie: Beyond The Embrace - Insect Song (Metal Blade) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 2 juli 2004
Beyond The Embrace -  Insect Song (Metal Blade) (CD) De Amerikaanse band Beyond the Embrace heeft met hun derde album 'Insect Song' een plaat uitgebracht die net zo afwisselend is als de Nederlandse multiculturele samenleving. Aan de ene kant hoor je de hele Bay Area trash-geschiedenis aan je voorbijkomen, met behoorlijk veel Metallica-invloeden voorop, dan weer doet het denken aan Zweedse bands als Soilwork, Arch Enemy en Revolver. Maar ook zijn er invloeden te bespeuren van 'trailer' thrash metal bands, zoals Exhorder, Pantera en Machine Head. Toch blijft er te weinig van de muziek in je kop hangen en hangen de composities wat teveel als los zand aan elkaar.

Ook qua zang is het niet bijster origineel en interessant. Ik was nog even bang dat het de Raλl-sekte gelukt was een afgeknipte teennagel van James Hetfield te jatten om er een nieuwe zanger mee te klonen, die zijn bestaan in Beyond the Embrace komt bewijzen. Het is bijna eng hoeveel zijn cleane zang op de stem van de legendarische Hetfield lijkt, maar na wat grunts kwam ik gelukkig weer wat bij van de schrik. De productie is over het algemeen goed en lekker vet.

Wel is de balans soms heel vreemd. Je hoort een solo opkomen die eigenlijk een beetje te hard in de mix staat terwijl de slaggitaren naar een te laag niveau worden gedraaid. Hierdoor lijkt het soms alsof er een gat valt in het geluid en dat stoort mij op sommige momenten wel. Al met al is dit toch geen slechte plaat en denk ik dat deze release interessant genoeg is voor elke metalhead die het einde van de jaren tachtig bewust heeft meegemaakt. Interessant genoeg om eens een paar luisterbeurtjes te geven.

70
Website Beyond The Embrace