Recensie: Cathedral – The Serpent's Gold (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 5 juni 2004
Cathedral – The Serpent's Gold  (Earache) (CD) Met deze verzamelaar probeert Earache nog wat centjes uit hun beëindigde deal met Cathedral te slepen. Hun goed recht daar een label ook altijd risico, veel tijd en geld in een band steekt. Al is risico met doomgoden zoals Cathedral natuurlijk uitgesloten. De band heeft in een slordige vijftien jaar tijd een naam opgebouwd die er niet om liegt en hun carrière is dan ook wel een ‘best of’ verzameling waard. Alleen vind ik dat je veel beter de platenbakken kunt doorstefelen op zoek naar de complete albums. Je kunt de meesten toch wel voor een paar knaken (ik reken nog steeds in de lieve ouwe gulden) op het hoofd tikken.

De nadruk van dit verzamelobject ligt vooral op de eerste twee albums ‘Forrest Of Equilibrium’ en ‘The Ethereal Mirror’. De tweede cd staat vol met demoversies en wat live dingetjes. Niks bijzonders en ik denk ook niet dat je even lekker gezellig op een avondje alle demootjes nog eens gaat zitten luisteren. Je moet het beschouwen als een hebbedingetje dat bedoeld voor mensen die helemaal gek zijn van de band. Ik vind dat je ook wel gek moet zijn om je zuurverdiende geld voor een verzamelalbum uit de knip te trekken, maar dat is mijn mening.

Krijg je dan helemaal geen waar voor je geld? Nou, dat kun je eigenlijk moeilijk ontkennen met tweeënhalf uur speeltijd. Je kunt van Scary Movie echter ook wel een vier uur durende versie maken. Je hebt dan wel waar voor je dure bioscoopkaartje maar of je er vrolijker van wordt is een tweede.

Ik zou zeggen, houd je centen in je ouwe sok of onder je matras, en, mocht je enkele ervan nog niet in je bezit hebben, wacht tot je de gewone Cathedral-albums tegen het lijf loopt. Zoals gezegd liggen die vaak wel afgeprijsd in de bakken en ben je iets duurder uit terwijl je dan wel alles hebt. Eigenlijk verdient een band als Cathedral geen slechte recensie, omdat ze met hun 'rock ’n doom' gewoon geweldige platen hebben afgeleverd. Het is daarom ook niet zozeer kritiek op de muziek, maar meer op labels, die de goedwillende fans een beetje gaan lopen naaien met verzamelplaten die er niet toe doen.

Website Cathedral