Recensie: Rhapsody - Tales From The Emerald Sword Saga (Best Of) (LMP) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 21 mei 2004
Rhapsody - Tales From The Emerald Sword Saga (Best Of) (LMP) (CD) Het power metalgezelschap Rhapsody is zonder twijfel de grootste band op het Duitse LMP-label. De band heeft zichzelf met name door hun eerste twee albums 'Legandary Tales' ('97) en 'Symphony Of Enchanted Lands' ('98) op de kaart gezet en heeft in 2002 reeds vijf full length albums op zijn naam staan. Hierdoor hebben zij het plan opgevat om het beste van de eerste vijf albums op een schijf te zetten onder de noemer 'Tales From The Emerald Sword Saga', aangevuld met de overbodige toevoeging ‘Best of'.

Alle albums komen met ieder zo'n drie, vier tracks vrijwel evenredig aan bod, al komt de plaat 'Rain Of A Thousand Flames' met enkel het titelnummer nogal bekaaid van af. Uiteraard ontbreken de twee singles 'Emerald Sword' en 'Holy Thunderforce' niet. Een aantal nummers op deze verzamelaar wijkt enigzins af van het origingeel. Zo is van 'Rage of the Winter' bijvoorbeeld een 'symphonic version' opgenomen en zijn twee andere tracks in een geremixte versie aanwezig.

Deze versies zullen voor de die-hard fan dan nog wel een reden kunnen zijn om dit werkje aan zijn of haar verzameling toe te voegen, maar persoonlijk heb ik het niet zo op 'best of' albums. Over het algemeen hebben ze voor de echte fans niet veel toe te voegen, maar staat er altijd wel iets op wat de echte fan nog niet heeft en dus toch koopt.

Ik vraag mij af of er verder nieuwe markten aangeboord worden met het uitbrengen van dit soort schijfjes. Een 'best of' is mijns inziens alleen interessant voor grote namen die met de regelmaat van de klok hits scoren en die een verzamelaar dan ook kunnen vullen met echte hits in plaats van met de voorkeuren van de samensteller.

Ik heb bijvoorbeeld wel de 'best of' van Bruce Springsteen in mijn kast staan met daarop zijn meest bekende nummers. Overigens heb ik hun (Rhapsody dus) meeste albums al, zodat mijn cd verzameling met deze cd enkel fysiek is uitgebreid en niet echt inhoudelijk. Ik prefereer dan ook een live-album hoog boven dit soort verzamelde werken, omdat daarmee wel werkelijk iets wordt toegevoegd aan de reeds bestaande uitgaven.

Website Rhapsody