Recensie: Vaux - There Must Be Some Way To Stop Them (Music For Nations) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 20 mei 2004
Vaux - There Must Be Some Way To Stop Them (Music For Nations) (CD) In een poging nog enigszins met de kop boven het spreekwoordelijke maaiveld uit te komen, gaan een hoop nieuwe bandjes zich te buiten aan een doorgaans bonte orgie van stijlen en subgenres. Sommigen van hen maken het zelfs zo bont dat binnen hun sound de crossovers over elkaar heen vallen.

Maar ja, wat wil je ook in een tijdperk, waarin alle denkbare muziekstijlen en -(sub) genres reeds zijn uitgevonden? Een dergelijke mening lijkt het Amerikaanse Vaux toegedaan, dat op haar tweede album duidelijk niet voor ιιn gat te vangen wil zijn. En dat is mijns inziens de zwakke plek van de band. Vaux wil te graag.

Het resultaat is een wisselvallig en wispelturig album waarop met name de draaikontenfactor in het rood loopt. Op tal van momenten zet Vaux best een leuk doch identiteitsloos allegaartje van Supershit666, Backyard Babies en een meer rechtlijnige At The Drive Inn neer, vooral de opruiende openingstrack 'Set It To Blow' is goed te pruimen. Maar op zijn minst opmerkelijk maar eigenlijk ronduit misplaatst is het als de heren vervolgens in 'At Your Will' en 'Paint It Red' doodleuk de Radiohead- annex Musekloon uit lopen te hangen. Zeker als laatstgenoemde track ook nog eens ontsierd wordt door iele en veel te gladde digitale drums.

Ondanks de prima productie en hoorbare kundigheid, klinkt het geheel te fragmentarisch, te hip en te gejat. Wat Vaux mist is bezieling, een eigen smoelwerk en ιchte, gedenkwaardige tracks. Wel pleit het voor de heren dat zij charitatieve ondernemingen als Nike en Red Bull toegevoegd hebben aan de linksectie van hun homepage.

62

Website Vaux