Recensie: Judgement Day - 40 Minutes To Impact (New Aeon Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 19 mei 2004
Judgement Day - 40 Minutes To Impact (New Aeon Media) (CD) Nu het death metalgenre floreert als nooit tevoren, duiken er talrijke bands op die de magere mid-90´er jaren in obscuriteit hebben doorgebracht. Judgement Day is zo´n pure Nederlandse underground act die, na talloze bezettingswisselingen en jaren van stilte, ineens keihard terugslaat met een sterke plaat. ´40 Minutes To Impact´ is pas het tweede volwaardige album van deze band in hun 15-jarige bestaan (sommigen herinneren zich misschien nog de cult-demo ´Corpseflakes´ uit 1991, of het debuut ´Circumcision Of The Martyr´), waarmee Judgement Day opnieuw een gooi doet naar ´s Neerlandsch death metal eredivisie.

De plaat is van begin tot eind gevuld met compromisloze old school death metal, geschoeid op de Amerikaanse leest, maar met de wortels diep in de Nederlandse traditie van Sinister, Thanatos en Centurian. Drummer Paul Beltman houdt het tempo erin met straffe (zij het ernstig getriggerde) blastbeats en double bass bombardementen. De gitaartandem Van Burkem/Klingenberg trakteert de liefhebber (waar ik mezelf toe reken) op een variatie van vloeiende melodieën, heerlijk dissonante Suffocation-harmonieën en staccato metalchops.

De nummers zijn over een periode van vijf jaar geschreven. Toch klinkt deze plaat als één geheel, mede door de stijlvastheid van Judgement Day, maar ook door het coole tekstuele concept rond een apocalyptische meteorietinslag in het jaar 2012. Een naargeestig vooruitzicht voor de mensheid, maar Judgement Day ziet het glas liever halfvol en draagt het naderende einde aan als oplossing voor religieuze gekte (´A Soul So Pure´), de afgestompte grijze massa (´A Room With A View´) en oorlog, honger, corruptie en ellende in het algemeen (het onweerstaanbaar brute ´11 Minutes To Impact´).

Dat ´40 Minutes To Impact´ over ruim voldoende variatie en speltechniek beschikt, houdt de schijf ook daadwerkelijk de volle 40 minuten interessant en dat is een prestatie in het brute death metalgenre. Judgement Day zal de undergroundstatus waarschijnlijk nimmer ontstijgen, maar de heren vervullen die rol met verve. Deze band verdient, zeker na het overlijden van ons aller Sinister, de aandacht van de undergroundscene en met name de programmeurs van de festivals van het betere beukwerk.

81

Website Judgement Day