Recensie: Detonation – An Epic Defiance (Eigen beheer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 7 januari 2003
Detonation – An Epic Defiance (Eigen beheer) (CD) Ondanks dat ik ze een keer in het voorprogramma van Orphanage heb gezien, is dit album mijn eerste echte kennismaking met de in Zeist residerende band Detonation. Als ik zanger/gitarist Koen Romeijn echter moet geloven, is de band sinds haar oprichting in 1997 (Toen nog onder de naam Infernal Dream) geëvolueerd van een redelijk simpele black metalband, naar een meer volwassen thrash/death metalband.

Nou, volwassen klinkt dit album zeker! Als na een kort dreigend intro de titeltrack over me heen dondert, is er geen ontkomen meer aan. Ruim drie kwartier word ik blootgesteld aan zeer vet uitgevoerde melodieuze death/thrash, zoals we dat vooral van Zweedse bands kennen. Ik noem een At the Gates en In Flames, maar ook Arch Enemy hoor ik terug op ‘An Epic Defiance’.

Het songmateriaal steekt bijzonder vernuftig in elkaar en het is duidelijk dat we hier met een aantal ervaren musici van doen hebben. Op zeer succesvolle wijze worden razende partijen afgewisseld met slepende, deels akoestische passages en zeer mooie uitgesponnen solo’s. Zoals in ‘Sword-Carved Skin’ (waarin het doomy stemgeluid van Koen lekker zwartgallig klinkt en waar zwaar excellerende gitaren de boel nog indrukwekkender maken) en ‘Forever Buried Pain’, maar ook in tracks als ‘The Collision Of Despair’ en ‘Lost Euphoria Part II.

De opnames vonden plaats in de Rotterdamse Excess Studio en de productie is dan ook van een uitstekend niveau, wat ook wel een must is bij dit soort bands. De zeer overtuigende vocalen, de spetterende solo’s en dito drumwerk maken van dit debuut een album van (inter)nationale klasse en Detonation hoeft zich dan ook allerminst te schamen voor dit album. Toegegeven, bijster origineel klinkt dit alles niet, maar de kwaliteit van het songmateriaal maakt dat meer dan goed.

86
Website Detonation