Recensie: Lunaris - Cyclic (Elitist/Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 21 april 2004
Lunaris - Cyclic (Elitist/Earache) (CD) Door enerzijds uitgebreid aan de haal te gaan met elementen uit de symfonische hoek en anderzijds niet terug te deinzen voor de nodige scheuten death metal tonen deze Noren aan dat de nodige experimenteerdrang ze niet vreemd is. Hierdoor omzeilen ze op subtiele wijze het predikaat 'pure black metal' opgestempeld te krijgen. En een vluchtige blik in de bijgeleverde biografie leert me dat zij zelf meer de nogal pretentieuze titel 'intellectuele black metal' in gedachten hadden.

Pretenties of niet, hun nieuweling 'Cyclic' mag op zijn minst een merkwaardige en interessante plaat genoemd worden. In de openingstrack 'Mendacities Of A Corporate Messiah' is het nog vooral zwartgeblakerd geraas wat de pot schaft, al klinken hier en daar reeds een aantal eigenwijze geluiden door. In het daaropvolgende 'I.A.D.' gooit Lunaris het al voornamelijk over de experimentele boeg, steken de nodige cleane vocalen de kop op en kijkt de band niet op een tegendraads ritme meer of minder.

In de meeste gevallen levert hun combinatie van feilloos technisch kunnen en de hang naar experiment opmerkelijke tracks op, waarin het verrassingselement zelfs niet vergeten is. In 'Slaves Of Opinion' komt zowaar een Oosters getint surfgitaartje voorbij hobbelen. Toch is bovenal van belang dat deze Noren zich niet schuldig hebben gemaakt aan wat zo treffend 'muziek voor muzikanten' wordt genoemd.

Het materiaal rockt en beukt behoorlijk en kent doorgaans eigenlijk best logische structuren. Een ander positief punt is dat de toetsen niet te prominent aanwezig zijn, maar meer als ondersteunend instrument zijn gebruikt. Liefhebbers van Emperor, Akercocke of misschien zelfs Satyricon kunnen gerust het gokje wagen.

85


Website Lunaris